A Zarzuela estan neguitosos. El proper dilluns tindrà lloc a l'abadia de Westminster el funeral per la reina Elisabet II, després que faci ja uns quants dies que va morir, i que tot el poble ja li hagi donat el seu condol i comiat. Serà una cita que té tothom trasbalsat: els britànics, per la importància de l'acte, per l'allau d'autoritats i royals que aniran a donar el seu darrer adeu i per la magnitud de l'esdeveniment. A la casa reial espanyola també estan preocupats. Però no perquè tot surti bé, sinó per una presència que hores d'ara és tota una incògnita: la del rei emèrit Joan Carles.

funeral reina elisabet ii anglaterra portada
Funeral Elisabet II

Lligat a la reina anglesa, la seva Lilibeth, com ell li deia, a Zarzuela estan tensos davant una ferma possibilitat que fa anar de corcoll tot el servei de seguretat de la casa. El diari El Español, fins i tot, explica que "Juan Carlos ha pasado más de una semana nervioso, meditando esta decisión y planeando su viaje. Lo primero que tenía que conseguir era un vuelo, algo para lo que no ha tenido problema, ya que el emir de Abu Dabi ha puesto a su disposición sus jets privados". Així doncs, solucionats els problemes d'intendència, queda resoldre l'altra part de l'equació: els problemes morals. És convenient que faci acte de presència un rei repudiat al seu país, que viu fa dos anys als Emirats, i a qui no vol veure ni en pintura el seu propi fill, i ja no diguem, la seva dona o la seva jove? La resposta, és obvi que no, però a ell li llepa un peu, entestat com està en presentar-se davant els espanyols com un santet que no ha trencat un plat i que no es mereix tot l'ostracisme al qual se l'ha relegat.

felip joan carles E.N.
Felip i Joan Carles / @CasaReal

El citat mitjà explica, de fonts properes, que "tiene toda la lógica que se le invite y ninguna que vaya". I tot l'entorn de Felip, i els seus membres de confiança diuen que al rei espanyol "le incomoda la decisión que ha tomado Juan Carlos I e intentan comprenderla, pero están preocupados por la repercusión de la noticia en todos los medios de comunicación". Tenen una certesa: "Todos los fotógrafos que se acrediten para cubrir el funeral van a estar pendientes de poder hacer la foto entre los dos reyes, cosa que intentaremos evitar como sea". Preparin-se per un esperpent, una mena de comèdia d'embolics d'aquelles on tothom intentarà evitar a tota costa que es creuin pare i fill... "Aunque claro, si se encuentran en un momento dado ¿no va a saludar don Felipe a su padre?", explica una persona propera a la Casa Reial. 

joan carles felip GTRES
Joan Carles i Felip / GTRES

Tenint en compte, però, el rang de cadascú, és probable que no hagin ni de creuar-se: Felip VI hi anirà com a cap d'Estat i representant la Casa Reial espanyola, i seurà a les primeres files dels convidats. Joan Carles ho farà a la zona de les famílies reials europees, que estaran molt més enrere. Més de 2.000 convidats... "puede que Zarzuela tenga suerte y que no llegue a producirse ese encuentro". Veurem què passa. Però pot ser molt patètic anar observant els moviments de Felip, informat en tot moment pel seu equip d'on es troba el seu pare, i dissimulant anant cap a l'altra punta de l'abadia, com si jugués a fet i amagar o al gat i a la rata. Amagant-se del seu propi pare als ulls de tothom... Jo, si fos Joan Carles, faria el que fos perquè es produís la topada amb el seu fill... Serà impagable veure la cara que posa Felip i quina és la seva reacció.