Ha estat la notícia dels darrers dies. El diari Tribune de Genève destapava que Suïssa està investigant el cas del rei Joan Carles per una suposada comissió de 100 milions que hauria rebut l'emèrit dels països àrabs quan regnava i que va acabar repartint-se entre el rei i dues amants. La premsa helvètica posa nom només a una de les amants, Corinna, que va endur-se el tall gros: 65 milions d'euros. I que l'altra amant va rebre un regal menys generós però igualment indecent: 1 milió d'euros.

Corinna i Joan Carles petó GTRES

GTRES

L'autora de la investigació és la periodista Caroline Zumbach. Un excel·lent treball periodístic que l'ha situat els darrers dies en boca de l'opinió pública. A Catalunya i Espanya hi ha hagut alguns mitjans que s'han interessat en ella i en la seva recerca. També aquest mitjà. En conversa amb En Blau, Zumbach se sorprèn, però, que la majoria de mitjans espanyols que han parlat amb ella, han posat el focus on no toca. O on, segons ella, era la derivada, no la qüestió principal: "Me ha extrañado bastante que se centraran más en los millones de Corinna que no en la figura de Juan Carlos". Per no parlar del silenci de molts mitjans. Zumbach intenta trobar una justificació, per exemple, "quizás es difícil publicar algo sin tener las pruebas delante", però subratlla la doble vara de mesurar de segons quins mitjans i se sorprèn que el tema hagi impactat "mucho más en Francia o Alemania que no en España".

tribune de geneve

La periodista, que recorda que "l'any 2023 el cas prescriu", ha incidit en que Joan Carles no apareix textualment a la causa del fiscal i creu que és perquè llavors era monarca, però sí que s'investiguen l'advocat, un cap de la fundació vinculada al monarca, Corina i el banc. Zumbach creu que encara queden moltes qüestions per resoldre, que no acaba aquí la cosa i que la investigació, com a mínim per part seva, continuarà i s'ampliarà més d'hora que tard.