Si agaféssim totes les royals europees i les poséssim una al costat de l'altra en una filera, veuríem com en un extrem de l'hipotètica filera hi hauria la reina Letícia, i a altre, la reina Máxima d'Holanda. Són com la nit i el dia. S'assemblen com un ou a una castanya. Tot el que en una, la dona del Borbó, és tibantor, gest seriós sempre buscant que es compleixin les normes, cotilla màxima, rictus d'intensita i caràcter fort i sovint, com si estigués permanentment emprenyada i insatisfeta amb el seu entorn, en l'altra és espontaneïtat, calidesa, deixar-se anar i demostrar que tot i la seva posició privilegiada, quan cal, fa com la resta de mortals i es deixa anar.

Reina Letícia i Màxima Holanda  GTRES
Els reis d'Holanda, Felip i Máxima, amb els reis d'Espanya, Felip i Letícia / GTRES

Només cal veure el despatx de l'una i el despatx de l'altra. L'asturiana, com si estigués en una nau espacial del futur, tot blanc, sense decoració, d'una fredor que tomba. Sembla la sala d'operacions d'un hospital. L'orange, tot el contrari: acollidor fins a dir prou, confortable i ple d'humanitat i personalitat de la reina. O la que sens dubte és la imatge que més les distancia: Letícia, sent espanyola, ha estat incapaç d'anar mai a la Feria de Abril i posar-se un vestit de farbalans per fer una picada d'ullet a la seva parròquia. Res. Ni un sol cop s'hi ha atrevit. En canvi, encara es recorden a Sevilla les imatges de l'argentina amb la seva família, amb uns vestits senzillament espectaculars. ¡Ole, ole y ole!.

maxima faralaes
Máxima d'Holanda, de farbalans per Sevilla / GTRES
leticia despatx
Letícia al seu despatx / @CasaReal
despatx maxima2
Máxima d'Holanda, al seu despatx / Casa Reial d'Holanda

Són dues de les moltes imatges que les separen de manera fefaent, especialment, pel que fa al seu caràcter i com entomen la vida. I ara, una nova imatge IMPOSSIBLE de veure en la reina Letícia, protagonitzada per la seva homòloga holandesa. una imatge que només de veure-la, li haurà fet agafar granellades a la dona de Felip, de l'espanyol. Un look que per molt que passin els anys, mai no veurem en la reina espanyola: Máxima d'Holanda, vestida de militar de dalt a baix. Ha estat mentre assistia a unes maniobres d'entrenament amb els pilots d'helicòpters de l'exèrcit. Máxima, vestida de colors verds, casc de pilot i look marcial, participant en les tasques de l'exèrcit. S'imaginen alguna vegada Letícia vestint així i fent com ella?

DL u530143 008
Máxima d'Holanda, de pràctiques amb l'exèrcit / GTRES
DL u530143 007
Máxima d'Holanda, de pràctiques amb l'exèrcit / GTRES
DL u530143 011
Máxima d'Holanda, de pràctiques amb l'exèrcit / GTRES

Máxima d'Holanda, com si fos Tom Cruise a Top Gun. Impensable per Letícia. Només cal recordar que el proper setembre, la seva filla Elionor començarà la seva formació militar a l'Acadèmia General de Saragossa, per després fer-ho a Múrcia i Pontevedra. Per terra, mar i aire veurem a la princesa vestida de soldadito español, com el seu papi cada 12 d'octubre. Però mentre Felip està orgullós de treure-li la pols al vestit militar i les medalletes, i segur que s'emociona en veure així a la seva filla, a la reina això li provoca mal de panxa. Com deia Pilar Eyre, "Felipe logró convencer a Letizia tras días de mucha tensión, con portazos y gritos". Li toca molt el que no sona que la seva filla dediqui tres anys de la seva vida a convertir-se en capitana generala. Així que imaginin què haurà sentit en veure Máxima de esta guisa.