La Família Reial ja només es retroba als funerals. Segueixen dos bàndols clarament diferenciats, els quatre de Zarzuela (Felip, Letícia i les filles Elionor i Sofia) i els expulsats de Zarzuela: les infantes i els seus sis fills. Hi ha un vers que no rima amb ningú, la reina Sofia, que sembla sempre absent, com qui fa veure que no s'adona que el marit és adúlter i corrupte i la dona del fill l'enganya amb el cunyat. Sofia sempre s'autoconvida a tot, al casament d'Almeida o al funeral de Fernando Gómez Acebo, el cosí de Felip prematurament mort, fa un mes, als 49 anys i que deixa un fill orfe. Un drama on Joan Carles va tenir la barra de no venir a la missa pel mort el cap de setmana que va morir perquè li coincidia amb una cursa de la Fórmula 1. Però ara, com que havia de ser a Madrid per la boda d'Almeida s'ha presentat al funeral. Allà s'han produït unes quantes fotos curioses, com la de Letícia entrant somrient a un funeral, l'única que reia, un altre cop fora de lloc Letícia:

Felip Letícia somriu funeral GTRES
Felip Letícia somriu funeral GTRES

El funeral va tenir tots els tòpics aristocràtics: vuit sacerdots oficiant la missa, a una església castrense, on van tocar l'himne d'Espanya amb l'orgue de missa, amb la flor i nata de la noblesa madrilenya, de la filla de la duquessa d'Alba Eugenia Martínez de Irujo, al fil de Carmen Martínez Bordiu, suposat hereu legítim a la corona de França, Luis Alfonso de Borbón. La curiositat és que,.a diferència de la boda de dissabte, al funeral de dillluns van coincidir les dues branques enfrontades de la Casa Reial: Felip i Letícia amb les infantes, els nens Marichalar i els emèrits. Una bomba de rellotgeria que va esclatar en una foto, la de la topada cara a cara, a un pam de Joan Carles i Letícia. Una foto que fa anys, semblen dècades, que no es produeix. Letícia ha acceptat tornar a coincidir amb la seva família política en actes comptats, com els 60 anys d'Elena o els 18 d'Elionor, però sense una sola foto col·lectiva. Ha aconseguit evitar compartir plano amb el seu sogre, a qui veladament acusa de ser l'instigador de la venjança de Jaime del Burgo, defensor del regnat de Joan Carles per sobre del regnat de Felip. Letícia es topa Joan Carles a l'entrada de l'església, que la mira a un pam mossegant-se el llavi com dient: "húndete sola":

Joan Carles Letícia junts funeral Gomez Acebo GTRES
Joan Carles Letícia junts funeral Gomez Acebo GTRES

Aquesta foto és històrica per inèdita: Joan Carles i Letícia cara a cara. Es detesten, en públic i en privat. Ell  acusa la reina d'haver-se conxorxat per convéncer-lo que abdiqués i s'exiliés als Emirats, i ella acusa l'emèrit d'haver-la utilitzat per tapar les seves misèries, delictes i infidelitats i ara d'estar al darrere de l'operació de descrèdit engegada contra Letícia per Del Burgo, monàrquic de l'antic règim. La llàstima és que el fotògraf no va poder retratar la cara de Letícia, que tot i les operacions d'estètica no pot amagar els gestos d'ira, ràbia o fàstic. Letícia i Joan Carles, cara a cara, fent un pols que han perdut els dos. La imatge de l'emèrit i de Letícia ja està unida pel mateix: el descrèdit. I la pena de tots dos és que els uneix Felip, un home a qui tant Letícia com Joan Carles consideren menor, pusil·lànime, poc preparat pel càrrec. I aquesta idea els devora. Se saben més llestos que el rei Felip però tots dos han de seguir ordres de Felip. Com topar-se al funeral.

1b394c3ed83e6b46b8abb2909eae24a662f42fcbw
Sofia i Cristina, EFE
DL u553896 006
Elena, Froilán i Victoria Federica, GTRES
926e2bac3b113a3b1d88e1c2095535db9564700bw
Joan Carles, EFE
ecfd68ba1ea4033fff48561aebc52545a1499846w
Felip i Letícia, EFE
dcf4db797d2b85525897ca4be1054603e2935f52w
Felip amb la vídua i el fill orfe del mort, EFE

Joan Carles i Letícia també estan units per una cosa: cap dels dos van ser al veritable funeral per Fernando del diumenge 3 de març, el més sentit, 48 hores després de morir. Ara un mes després ja no s'han pogut inventar excuses per no ser-hi. Tots dos units en la mateixa vergonya per la imatge, ja ensorrada de Casa Reial. Només hi ha un gest correcte: treure Elionor de tot aquest teatre. Ni la pluja que queia a Madrid a la sortida va netejar la imatge de Casa Reial. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!