"Permitidme que hable en catalán, entre altres coses, perquè la ràdio és fàcil d'entendre perquè és un llenguatge universal. Seré muy breve, molt breu, que ningú us enganyi, que nadie os engañe: aquí no tenemos, como ha quedado demostrado esta noche, cap problema amb les llengües. Al contrari". Són paraules del gran Jordi Basté quan aquest dimecres al vespre ha recollit el Premi Ondas al millor programa de ràdio pel programa més escoltat de Catalunya, El món a RAC1. Un discurs contundent, brutal, clar i català sobre la realitat que hi ha al nostre país, per molt que els catalanòfobs s'entestin en creure el contrari. Basté ha callat boques i els hi ha dedicat a tots ells una plantofada a la boca perquè deixin de viure en la inòpia i la mentida, amb el discurs més brutal de la nit.

baste ondas
Jordi Basté i el seu equip, premi Ondas al millor programa de ràdio / Efe

No ha estat l'única bufetada que han rebut els que encara creuen en històries per a no dormir sobre què passa amb el castellà, que si és en perill d'extinció i bla, bla, bla. Sopars de duro. Fal·làcies. Mentides abjectes com una casa de pagès. Però a bona part de les espanyes hi ha qui s'ho creu. Els missatges tremendistes calen fons en bona part de la societat, que es creu (o que li agrada creure) que a Catalunya volem exterminar la llengua castellana i que, pobrissonets castellanoparlants, si algú no hi posa remei, d'aquí a quatre dies no podran parlar en la seva llengua perquè els pèrfids catalans haurem acabat amb ella. Una de les troles més vomitives que fan córrer els patriotes espanyols per fotre brossa en direcció Catalunya. Aquell mantra tan recurrent de que "el castellano está en peligro en España", quantes vegades l'hauran sentit? Pablo Casado, Cayetana Álvarez de Toledo, Inés Arrimadas, Santiago Abascal i tants i tants altres s'han omplert la boca sovint amb aquesta barbaritat. Però ells, tan contents. Ara, però, a Los Angeles els hi han fomut una galeta considerable en la darrera visita de la reina Letícia.

DL u523734 039
Letícia, a l'Instituto Cervantes de Los Angeles / GTRES

Diumenge, la reina espanyola feia les maletes cap a la ciutat californiana en el seu darrer viatge institucional i internacional de l'any. Dilluns, l'asturiana començava les seves activitats amb una reunió en la que es va parlar de la salut de l'espanyol. I dimarts, el plat fort, amb la inauguració del nou Instituto Cervantes de Los Angeles. Vestida, com no, de vermell Espanya, el look Roberto Torretta que tant li agrada, Letícia va anar a la inauguració d'un Institut que tal i com destaca Vanitatis, ha elaborat recentment uns informes sobre l'espanyol al món i als Estats Units, i, quina ha estat la conclusió? Tachín tachán, que el castellà, tot i els temors i els malsons dels catalanòfobs espanyols, "es el segundo idioma materno más hablado a nivel mundial, tras el chino mandarín, y la segunda lengua de comunicación internacional, solo superada por el inglés". I atenció a les dades: "unos 490 millones de hablantes nativos, alcanza los 585 millones si se les suman los usuarios potenciales. Esta cifra se ha incrementado un 30% en los últimos 10 años; además, en el año 2100, el 6,3% de la población mundial podrá comunicarse en español". N'hi ha més: "En Estados Unidos, el español es, con mucha diferencia, el idioma más estudiado en todos los niveles de enseñanza. En 2060, Estados Unidos será el segundo país hispanohablante del mundo, después de México. En esa fecha, el 27,5% de la población estadounidense será de origen hispano".

DL u523704 004
Letícia, a l'Instituto Cervantes de Los Angeles / GTRES

...això sí, "el castellano está en peligro"... Manda cojones...