Zarzuela no té ningú al timó. El nou cap de Casa Reial, Camilo Villarino, mà dreta de Borrell, no pot començar amb pitjor peu. La foto oficial dels reis Felip i Letícia que lluirà al Banc d'Espanya i que fa Annie Leibovitz per 160 mil euros, pagats amb diner públic, es fa aquest dimecres 7 de febrer. Serà per ensorrar Letícia: és el dia de la mort per suïcidi de la seva germana petita, Érika. Si el que volien és que Letícia aparegui a la foto oficial amb un rictus amargat i trist, ho han aconseguit. I cada cop que algú miri la foto recordarà que Letícia estaria pensant en la germana morta. No poden fer les coses pitjor. Un absurd. Fins ara, cada 7 de febrer Casa Reial guardava un respectuós silenci. Agenda buida. No hi havia ni un sol acte oficial dels reis, Felip i Letícia, per aquesta data, aniversari de la mort d'Érika Ortiz. Es va suïcidar prenent un pot de pastilles, el 7 de febrer de 2007. Tenia 31 anys, nòvio i una filla, Carla. La cosina d'Elionor que no surt mai a les celebracions de Casa Reial, no té sang blava, no té mare, ni té padrins. Letícia fa 17 anys que desaprofita l'oportunitat de retratar-se amb la seva neboda òrfena ni fer un discurs per conscienciar sobre els problemes de salut mental. Érika patia depressió. Carla és voluntària de l'ONG Adoptaunabuelo.org. Els seus avis són els pares de Letícia, Paloma Rocasolano i Jesús Ortiz. A Instagram penja fotos amb avis postissos als quals fa companyia. Ni una foto amb els avis biològics. I un dia com avui, aniversari de la mort de la seva mare, penja una notícia que és una manera de recordar-la: "Esta madre está muriendo de cáncer y ha sacado una canción para darle a su hijo de 7 años todos los beneficios que saque". Quan Érika va morir, Carla estava a punt de fer... set anys.

Carla Vigo Instagram
Carla Vigo Instagram

Carla Vigo recorda avui la mare morta i Letícia, el mateix dia, somriu a càmera per quedar mona per Annie Leivobitz. Incomprensible. Els grans mitjans silencien l'aniversari d'aquella mort per explicar l'absència cada 7 de febrer de Letícia, especialment en un any com aquest, ensorrada per Jaime Del Burgo. Letícia ha enterrat el suïcidi d'Érika en un lloc molt remot del seu cervell, segons el seu cosí David Rocasolano. El seu llibre i alguna peça periodística permeten entendre què va passar. Segons recorda Mujer Hoy: "Erika estudió Bellas Artes pero nunca expuso sus piezas, intimidada por la expectación que causaría el debut de una hermana de la reina. Desempeñó trabajos que quizá la hicieron sufrir. Fue directora de comunicación de una revista de arte, un cargo cuyas exigencias no encajó. En alguna ocasión se echó a llorar del agobio que le producía no estar a la altura. La ansiedad y la depresión se convirtieron en compañeras. Se puso en manos de profesionales y empezó un tratamiento. Su siguiente destino laboral fue Globomedia, en un puesto de decoradora que también suscitó suspicacias. Desafortunadamente, Erika tampoco encajó. Terminó pidiendo una baja de mes y medio pero nada mejoró el viernes que marcaba su reincorporación. Despejó ese mismo fin de semana (una vecina se quedó con su hija, Carla), y resolvió no volver el lunes. La encontró, doce horas después de su fallecimiento, su nueva pareja, el cámara de televisión Roberto García". Letícia, embarassada de la infanta Sofia, va rebre la trucada que mai voldria haver rebut: la seva germana apareixia morta al pis de soltera que Letícia tenia a Vicálvaro, als afores de Madrid.

Letizia llora en el funeral de Érika GTRES
Letícia plora al funeral d'Érika GTRES

La cara B del drama és com David Rocasolano, el cosí d'Érika i Letícia, culpa la reina de comportar-se d'una manera imperdonable. Aquesta és la trucada de telèfon que, segons apareix al llibre Adiós princesa, va dedicar Letícia al seu cosí tan bon punt va morir la seva germana: -Letícia: Hola David ya está todo preparado, mañana vamos a incinerar a Erika, quiero que estés en Zarzuela a las 12, desde aquí os llevarán a la Iglesia en coches oficiales. -David Rocasolano: Me ha llamado Abi, mi hermana, tu prima, que está en Madrid y quiere venir. Lo digo por las plazas en los coches oficiales. Hasta Zarzuela me encargo yo de llevarla. Silenci espès per part de la princesa i deixa anar "con voz cortante" segons el cosí: - Bueno David, nadie le ha dicho a tu hermana que venga. -Pero qué dices. -Va a ser una ceremonia en la más estricta intimidad. Los más íntimos nada más, David.. -Cómo le vas a negar a mi hermana.... -Lo que te he dicho, David. No quiero Rocasolanos. Y ahora te dejo. No tengo tiempo para discutir. Hay que organizar las cosas". I va penjar.

letizia llora funeral Erika ortiz hermana GTRES
Letícia al funeral,  GTRES

Letícia insensible el dia de la mort, Letícia avui fent-se la foto oficial amb Annie Lewivobitz pel 17è aniversari d'aquella terrible mort. Si la monarquia és imatge, que tanquin Zarzuela i llencin la clau al mar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!