La intel·ligència artificial (IA) que tantes vegades hem vist en pel·lícules de ciència-ficció ha passat a ser una realitat molt present en les nostres vides quotidianes. Des d'assistents de veu fins a cotxes autònoms, l'IA s'ha integrat a una gran quantitat d'aplicacions i dispositius, i cada vegada són més les indústries que aprofiten els seus beneficis.

Quan parlem d'Intel·ligència Artificial ens referim a la capacitat de les màquines per realitzar tasques que, en general, requereixen intel·ligència humana. Aquesta capacitat s'aconsegueix a través d'algoritmes que aprenen de les dades, milloren la seva precisió amb el temps i s'adapten a noves situacions. Un dels beneficis més grans de l'IA és la seva capacitat per processar grans quantitats de dades. Això significa que pot analitzar patrons i tendències de manera més ràpida i precisa que els humans, la qual cosa al seu torn pot ajudar a la presa de decisions en temps real.

La intel·ligència artificial envaeix les nostres vides

En altres paraules, les prediccions de James Cameron a Terminator podrien estar a la cantonada. De fet, l'ús de l'IA en sistemes crítics, com la presa de decisions de seguretat nacional, planteja preocupacions sobre la seguretat i la possibilitat que els sistemes siguin piratejats o manipulats.

Però no tot és negatiu. L'IA també ha demostrat ser útil en la indústria de la salut, ja que pot analitzar grans quantitats d'informació de pacients i detectar patrons que els metges humans podrien haver passat per alt. En el futur, això podria portar a diagnòstics més precisos i tractaments més efectius.

Així serà la princesa Leonor quan tingui 50 anys

Però encara que sembli una idea molt contemporània, la Intel·ligència Artificial fa temps que és molt present en les nostres vides. I no només referent a electrodomèstics, sistemes de domòtica o en automòbils, entre d'altres. I és que hi ha aplicacions que portem temps utilitzant que es basen en algoritmes d'Intel·ligència Artificial. Per exemple, la Face App.

Estem parlant d'aquest programa capaç de reproduir una imatge del nostre aspecte en el futur a partir d'una imatge actual. I no només el nostre, també el d'altres persones. Hem utilitzat l'app per comprovar com serà presumptament la princesa Elionor quan tingui 50 anys. És a dir, quan ja sigui regna d'Espanya. I aquest és el resultat.

Leonor FaceApp
La princesa Elionor amb 50 anys segons l'aplicació FaceApp