Un costum molt habitual a moltes llars del país és reunir-se tota la família al voltant d'una taula, pares, mares, fills, avis, nets o cosins, agafar una capsa, normalment quadrada, començar a treure un tauler, uns daus i unes fitxes, i passar junts una bona estona jugant a algun joc de taula.

L'oferta és àmplia. Aquí hi ha molta tradició de passar l'estona al voltant d'un taulell o d'unes targetetes fent-se preguntes. La llista és llarga, facin vostès mateixos la tria preferida que tenen a casa seva: el parxís, l'oca, el Catán, el Monopoly, el dòmino, el Risk, l'Scattergories, el Cluedo, l'Scrabble, el Pictionary, el Rummikub, el Trivial o el Tabú, un dels preferits de qui escriu, aquell joc que has de definir un concepte sense utilitzar-ne d'altres.

taboo

Tot i que se'ns fa difícil definir la monarquia espanyola o la Casa Reial, o els Borbons, sense haver d'utilitzar les paraules barra, indecència pocavergonyes. De motius, en tenim a cabassos, només cal veure com després de tots els escàndols de papi Juancar, encara està damunt la taula la possibilitat que pugui tornar a casa per Nadal, amb la seva paguita i fent com si no hagués passat res. 

Però ells continuen jugant al joc de viure gràcies a la resta. Com el Monopoly, que quan caus a un carrer que és d'algú altre, has d'afluixar pasta, però aquí, havent de pagar tots, caiguem a la casella que caiguem, perquè els Borbons continuïn vivint a costa dels altres.

DL u273714 009

Felip i Letícia, jugant al ping-pong / GTRES

Aquí veuen els reis Felip i Letícia jugant al ping-pong. Però no és d'això del que els volem parlar, sinó precisament, d'un joc de taula. Un joc que ja els hi han fet arribar a Zarzuela. Qui? Luis Alfonso de Borbón. El besnét de Franco acaba de llançar al mercat el seu nou projecte empresarial, un joc de taula que ha batejat amb el nom de Ñ. Juega España.

 Segons el portal Vanitatis, és un joc "con el que promete colarse en los hogares estas Navidades para entrentener e instruir a partes iguales repasando algunos de los episodios, personajes y obras de arte más relevantes de nuestra historia". El seu creador diu que és un llegat que vol deixar als fills després de veure com de bé va anar un joc similar a França.

juego cartas españa

luis alfonso borbon feretre franco gtres

Luis Alfonso de Borbón, besnét de Franco, agafant el fèretre del dictador / GTRES

De què consta? 96 cartes i un dau, evidentment, amb els colors de la rojigualda, de 2 a 8 jugadors i 468 preguntes. ¿Qui guanya?: “El primer jugador que con las letras de sus cartas (todas ellas incluyen una letra en la parte superior derecha) consiga formar la palabra ESPAÑA”. Chim pum.

I què hi apareix a les 96 cartes? Segons el citat mitjà, moments determinats i personatges. La Segona República, l'Expo del 92 a Sevilla, José Bonaparte, Isabel II, el Palacio de Aranjuez, la ciutat de Toledo, obres de Zurbarán, Goya o Velázquez, el Club de Campo o el Real Club de Puerta de Hierro...

juego cartas españa cartas2

juego cartas españa cartas y dados

Però, qui hi surt també?... Franco. El dictador assassí té la seva pròpia targeteta. Una targeteta amb sis preguntes sobre ell: quan i on va néixer, a quina acadèmia es va graduar, de què el van nomenar l'any 23, quin any el van condecorar o on va conèixer la seva dona Carmen Polo l'any 1923. 

Aquesta és la cinquena pregunta. La sisena, curiosament, se salta tot el que va passar des de l'any 23 i va directament a l'any que va morir, per preguntar: "Muere el 20 de noviembre, habiendo dejado designado, desde 1969, a Juan Carlos I de Borbón y Borbón... de España", i per respondre "Príncipe".

juego cartas españa cartas

Vergonyós. Preguntetes d'on es va enamorar o a quina escola va anar, com si fos algú amb una vida exemplar. Fer una targeta del dictador ja és de traca, jugar-hi amb ella, encara més. Però si la feien, el més decent hagués estat preguntar quants morts va provocar, quanta gent va fer matar, quins idiomes va prohibir o dades que es corresponguessin més amb la imatge real del que era, un assassí, a ulls de tothom, menys, evidentment, a les Españas.

Per cert, també hi ha targeteta, en la mateixa línia de curiositats inofensives, del Valle de los Caídos... Evidentment, Joan Carles, Felip o Elionor tenen una carta, on pregunten quina afició secreta té, l'hípica, com la seva tieta Elena. “Envié a la Casa Real varios juegos”, ha assegurat Luis Alfonso de Borbón.

DL u257851 040

Els reis Felip i Letícia, amb Luis Alfonso de Borbón / GTRES

Per cert, a la baralla de cartes hi ha 15 comodins marcats amb una menina que inclouen trucs per avançar en el joc. Per exemple, "gritar '¡Arriba España!'. Si lo haces, puedes quitar una carta a cualquier jugador y volver a tirar el dado. Quin joc més divertit

Segur que a Zarzuela, ara que tenen aquest joc de taula, aquest Nadal s'hi passen hores... Esperem que no triguem en veure el dia que els Borbons deixin de jugar només ells al joc de ser reis a costa dels demés.