La cadena pública basca ETB ha captivat els teleespectadors aquest cap de setmana amb un documental inèdit i valent en el qual analitzen els comptes ocults del rei Joan Carles. Els entrevistats no van dubtar en titllar-lo de "comissionista", una faceta insòlita -i denunciable- en un monarca. L'emèrit està en el centre de la diana i està 'ajudant' a empitjorar encara més la imatge de la Corona.

joan carles saudí documental eitb

ETB

Doncs bé, tenint en compte aquest context, ara és Jaime Peñafiel qui se suma a parlar dels seus negocis secrets. El cronista reial està passejant-se per diferents mitjans per fer publicitat del seu últim llibre sobre els 80 anys de la reina Sofia. L'està criticant dia sí dia també, una tàctica que ara fa servir amb el seu marit. 

Ho fa a la columna de Republica, en la qual aprofita per comentar la polèmica que envolta la relació que ha tingut Joan Carles amb els prínceps de l'Aràbia Saudita. Durant tot el seu regnat, els contactes amb les autoritats àrabs han estat constants. En el documental d'ETB es deixava caure que van ser aquests negocis, de fet, els que van donar ales a l'emèrit per començar a acumular diners en forma de comissions. 

rei joan carles arabia saudí  GTRES

GTRES

Des que Felip VI va pujar al tron, que aquesta amistat entre les dues cases reials ha perdut pes. Però no podem oblidar tot el que n'ha tret el pare... Tot hauria començat amb Franco, segons Peñafiel, que va veure com el príncep Joan Carles tenia mà amb ells i va aprofitar-se'n. Com? Demanant-li al Borbó que intercedís i convencés al rei Faisal perquè no afectés la crisi del petroli de 1973.

Això hauria ajudat Joan Carles a guanyar influència i diners, ja que el dictador l'hauria autoritzat a cobrar comissió per cada barril de petroli que arribés a Espanya des d'Aràbia. Ràpidament va fer-se amic del rei asiàtic, que va premiar la seva bona relació regalant-li un iot que consistiria en el primer regal luxós que rebia.

Joan Carles  Fahd Arabia  Saudita 1994 EFE

EFE

Els viatges de Joan Carles cap allà eren molt constants, el que va començar a aixecar sospites... En morir el rei Fahd el 2005, l'emèrit va deixar-ho tot per assistir al seu funeral a Riad. Ara que sembla que cada vegada hi ha menys por a investigar el monarca, s'acabarà sabent tot el que ocultaven les reunions al país àrab? Quants diners ha aconseguit d'aquesta relació?