Cas desestimat. Corria el mes de novembre del 2018 quan Jesús Ortiz, el pare de la reina Letícia, va demandar Pedro J. Ramírez i el diari que dirigeix, el digital El Español, per haver assegurat en un article que la seva filla ve d’una “familia republicana”. El text que feia referència a Henar Ortiz, la tieta de l’actual monarca, després que publiqués un tuit pel qual afirmava que “los Borbones se han hecho ricos a nuestra costa”. Unes paraules que la germana del demandant havia deixat escrites en ple escàndol per les cintes de Corinna i que El Español va recollir per fer-ne una peça periodística, juntament amb una entrevista que li havia fet Pilar Eyre i en la qual havia assegurat que els Ortiz “somos una familia sencilla, republicana, ricos tan solo en cariño”. Al final de l’article, el portal de Pedro J. feia la següent afirmació: “Al igual que la propia Letizia antes de conocer al actual rey, los Ortiz se proclaman republicanos, y Henar la mayor portavoz de todo ello”. I Jesús Ortiz s’hi va querellar. Al·legava vulneració del dret a la intimitat personal i familiar i la protecció de dades de caràcter personal i exigia una indemnització de 8.000 euros per danys morals. Però al final tot ha quedat en res.

jesus ortiz i joan carles gtres

GTRES

Ni ofensa ni intromissió a l’honor o la seva intimitat. “En virtud de la prueba practicada, teniendo en cuenta la jurisprudencia aplicable al derecho invocado, considera esta Juzgadora que no se ha producido una vulneración ni intromisión ilegítima en derecho a la intimidad personal y familiar del demandante, y que la publicación objeto de autos se enmarca en el derecho a la libertad de información, por el interés social y relevancia pública de la información contenida en el artículo publicado”, sentencia la jutgessa Carolina González Pérez per a rebutjar la demanda. Jesús Ortiz havia dut Pedro J. als tribunals per una “injerecia injustificable” als seus drets, perquè ell no considera que sigui un personatge públic i per tant els mitjans de comunicació no haurien de parlar d’ell. “No se ha proclamado republicano”, afegia la seva advocada abans d’assenyalar també que Henar “no es su portavoz”.

pedro jota ramirez GTRES

GTRES

Però la jutgessa ha acabat donant la raó a Pedro J. i El Español, que es defensaven amb l’argument que l’article no feia esment explícit a Jesús Ortiz ni apareixia cap fotografia seva, sinó que citaven literalment les afirmacions de la tieta de Letícia i parlaven de “familia republicana” de manera general, sense especificar en la figura del pare. Llibertat d’informació, dicta la jutgessa. “Contribuye a fomentar el debate en una sociedad democrática, entendiendo que la información tiene relevancia pública (…) teniendo en cuenta que hace referencia a la revelación de las cintas de Corinna, información que hizo que parte de la sociedad se planteara la continuidad o no de la institución de la Monarquía”, redacta a la sentència abans de recordar també que els tuits republicans d’Henar Ortiz són d’interès públic. El periodista i el seu diari, absolts. Ara Jesús Ortiz s’haurà de fer càrrec dels costos del judici.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat