Ja sabem que, per ordres estrictes de la seva mare Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia no tenen un tracte molt freqüent amb la seva branca de familiars Borbó. Veuen els seus cosins i tietes per part de pare de uvas a peras. A la iaia Sofia la veuen una mica més, i al tarambana del seu avi, poquíssim. L'asturiana vol que les seves filles tinguin el mínim contacte possible amb uns familiars als quals detesta i que sempre ha considerat que són una pèssima influència. No passa el mateix amb la seva pròpia família. Letícia sempre ha tingut debilitat pels seus pares i germanes, especialment una Paloma Rocasolano amb qui s'entén molt bé, i a qui sempre que pot van a visitar amb les nenes i amb Felip, igual com amb la seva germana Telma, amb qui té molt bona sintonia, o amb el seu pare Jesús Ortiz, a qui també van a visitar a la que poden. 

Jesús Ortiz con Letizia y Felipe EFE
Jesús Ortiz amb Letícia i Felip EFE
Jesus Ortiz y Paloma
Jesus Ortiz, Paloma Rocasolano, la seva filla Letícia, Elionor i els Borbons / Casa Real
Jesús Ortiz Paloma Rocasolano Leonor GTRES
Letícia, Elionor, Paloma Rocasolano i Jesús Ortiz / GTRES

Quan Letícia, Felip i les seves filles van a visitar-lo a ell i a la seva parella, en alguna celebració especial en dates assenyalades, en algun àpat familiar, ja saben que els hi tocarà pringar, que pillaran, pasarán por el aro, com tothom que va a casa del senyor Ortiz, amb una norma que imposa a tot el món. De fet, com tothom que viu o vivia a casa del senyor Ortiz. I a qui no li agradi, que s'hi posi fulles. L'home no pensa baixar del burro i manté i mantindrà a rajatabla els seus costums, i més a casa seva, només faltaria. 

Jesús Ortiz, padre de Letizia
Jesús Ortiz, pare de Letícia

Ortiz és un habitual de xarxes, cosa que celebrem. I quan un tema li barrufa, no dubta en dir-hi la seva. Com ha fet ara. Això sí: deixa tota activitat tuitaire quan seu a menjar. Una usuària aconsella que si algú està pensant en formar una família, "el TV fuera de los dormitorios y, a ser posible, solo uno en toda la casa y control de uso de los dispositivos móviles incluso entre adultos en cuanto a horario y lugar de uso"... En temps de pantalles, multipantalles, smart tv, tablets, mòbils, vídeoconsoles, tiktoks, instagrams i la gent jove que no aparta la mirada de la pantalla, tot el sant dia, Ortiz no pensa deixar que ningú converteixi un dinar familiar en una exposició del Mobile World Congress: "Medida imprescindible. Y añado: las cenas sentaditos en la mesa, a ser posible todo el grupo familiar a la vez, charlando y compartiendo el día; y nada de bandeja o mesa de comedor delante la la tele".

Tots han de complir-ho: les seves filles, les seves netes, el seu gendre i tothom que el vagi a veure i segui a la seva taula. El pare de Letícia és conscient que batallar amb els joves en aquest tema de vegades és una tasca impossible, tot i que ell defensa que hi hagi "un equilibrio. Si no los pueden usar en clase, ni en casa porque tienen que hacer deberes o cenar con la familia, es necesario permitirles (aconsejarles) momentos de uso para que mantengan sus relaciones sociales, que, lo asumamos o no, son con móvil". El que té clar és que "Dado el ritmo de vida que llevamos la mayoría, es casi el único momento para ejercer lo que podríamos definir como 'labores obligatorias de educación socio-familiar'. Y ahora me volverá a decir algún anónimo ‘equisero’ que estoy pontificando".

...Seria meravellós veure per un forat un dinar familiar de Jesús Ortiz amb la seva filla, netes i gendre i veure com a Felip li vibra el mòbil a la butxaca i no s'atreveix a agafar-lo i mirar què li diuen, o encendre el Telediario, per temor a com s'ho pugui agafar el seu sogre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!