James Costos ha estat, probablement, l'ambaixador a Espanya més mediàtic i popular dels darrers anys. Va exercir com a representant dels Estats Units a Madrid entre el 2014 i el 2017.

James Costos Barça   FCB

FCB

Des que Barack Obama va decidir confiar en ell, va convertir l'ambaixada nord-americana en una constant de trobades informals i alguna que altra festa entre la jet-set madrilenya que aplaudia el caràcter extravertit i obert d'un Costos que va exercir el seu càrrec amb una voluntat clara de trencar cotilles. Aquest exexecutiu de la cadena HBO va ser el cap visible de l'administració Obama durant uns anys on va tenir nombrosos contactes amb els reis d'Espanya, amb el rei emèrit o amb diferents personalitats polítiques del país. I ara en dona detalls de tot plegat en un llibre que ha escrit amb Santiago Roncagliolo i que veurà la llum el proper 3 d'octubre: El amigo americano.

james costos llibre

D'entre el més sucós Costos revela com va ser la primera vegada que va conèixer la família reial. Amb unes conclusions aclaridores: va quedar prendado de la reina Letícia i va quedar sorprès negativament per la imatge que projectava el rei emèrit... Letícia In, Joan Carles OUT. Segons explica la revista Vanitatis, Costos va trobar-se amb els reis d'Espanya quan encara eren prínceps, en l'entrega d'uns premis Príncep d'Astúries. Allà, Letícia va fer d'amfitriona perfecta, fent-lo seure entre ella i Felip, i oferint-li menjar cada dos per tres, com aquella àvia que no para d'omplir-te el plat de mandonguilles tot i que tu li diguis que ja estàs tip: “No dejó de pasarme comida que iba combinando con sus propias manos. Tenía un gran sentido del humor y se mostraba muy preparada para su cargo. También se burlaba de mi pésimo español (y lo sigue haciendo)". Una Letícia i un Felip "guapísimos. Si hubiese que rodar una película sobre príncipes, ellos se llevarían de calle todos los castings".

james costos leticia i felip

Foto: Efe

No va tenir la mateixa bona impressió quan va conèixer el rei emèrit, un Joan Carles que li va donar la sensació d'algú molt castigat i ple de xacres i cansat, després del penós episodi de la cacera de Bostwana i el llastimós penediment del "lo siento mucho, me he equivocado, no volverá a ocurrir" amb la seva popularitat a l'alçada del betum.

joan carles foto caçant botswana

TV3

"El hombre que apareció ante mí era un rey cansado, dolorido, agobiado por su propio peso. A sus 75 años, se apoyaba en dos bastones para dar cada paso y todo movimiento le causaba dolor”, explica l'exambaixador, que no combregava amb un monarca que havia tingut "un pasatiempo demasiado suntuoso en medio de la crisis que azotaba el país, por el cual se había tenido que disculpar públicamente". Al costat d'Obama, Costos també va viure en primera persona com, en mig d'un viatge amb una apretada agenda, l'expresident dels Estats Units només va tenir temps de conèixer els líders de l'aleshores oposició al govern de Rajoy d'una tacada.

Sanchez Iglesias Rivera Premis Goya 2016 - EFE

Entrega dels premis Goya del 2016 / Foto: Efe

Va ser a la base aèria de Torrejón de Ardoz, mentre l'avió presidencial es preparava per enlairar-se cap a Rota i per espai de només 15 minuts. Fins allà van anar Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera. Un quart d'hora que va ser suficient, a judici de Costos, perquè Obama "congeniara especialmente con Albert Rivera, a quien lo unía su juventud y su aire de dinamismo”. Obama captivat pel líder de Ciutadans i Costos intentant aturar Pablo Iglesias, que volia saltar-se el protocol i regalar a l'expresident nord-americà el llibre "La brigada Lincoln" sobre els voluntaris del seu país que van lluitar per la República durant la guerra civil espanyola. “Comparar los regalos a Obama de Rajoy e Iglesias, el jamón que obsequió Mariano y el libro de Iglesias, es una excelente manera de entender sus diferencias”, recorda. El 3 d'octubre, més detalls de les anècdotes d'un americà que s'ho va passar molt bé a Espanya durant tres anys.