A la diana de Jaime Peñafiel aquesta setmana hi ha l’emèrita Sofia. La mare de Felip VI és la protagonista del seu article dels dissabtes al diari El Mundo, retratada com una monarca consort que en ocasions va fer deixadesa de funcions. Dit literalment pel periodista, que s’agafa a dues anècdotes de quan era reina per a sostenir l’acusació. De la plantada a la primera final de Rafa Nadal a Roland Garros al dia que va abandonar un viatge oficial a Califòrnia, així és com Peñafiel explica els lletjos de Sofia.

Jaime Peñafiel GTRES

Jaime Peñafiel retrata la reina Sofia a l'article dels dissabtes al diari El Mundo | GTRES

Coincidint amb el tretzè títol del tennista mallorquí a París, Peñafiel recorda l’anècdota del primer cop que Nadal es disputava una final de Roland Garros. Era el 5 de juny del 2005 i al seu davant hi havia l’argentí Mariano Puerta. “La hoy reina madre no se comportó como debía. Ni respeto tuvo hacia Rafa Nadal, que ganaba por primera vez el Roland Garros”, apunta. Què va passar? Doncs que a mig partit Sofia es va aixecar i va marxar precipitadament de la llotja d’autoritats i de l’estadi. El motiu, el naixement de la seva neta Irene Urdangarin, filla de la infanta Cristina. “Simple y sencillamente que antepuso sus sentimientos de madre y abuela a sus obligaciones como reina consorte”, diu Peñafiel. “Para cumplir como tal, había viajado a cargo del presupuesto nacional para representar a España en esta final. Aunque a ustedes les parezca increíble, que lo era, y además irresponsable como dejadez de sus obligaciones representativas al recibir, nada más finalizar el primer set, una llamada telefónica a las 15:15h por su móvil comunicándole que su hija Cristina había dado a luz no al primero, ni al segundo, ni al tercero de sus hijos sino al cuarto. Por primera vez, olvidó, irresponsablemente, que tenía servidumbres y obligaciones como reina consorte”. L’avió va volar de París a Barcelona amb Sofia a l'interior, i després va tornar a la capital francesa per recollir el rei. “¿A cargo del presupuesto nacional o de los dineros de Juan Carlos?”, es pregunta Peñafiel.

Joan Carles Sofia final Roland Garros 2005 GTRES

Sofia marxa de la final de Roland Garros de l'any 2005. Havia nascut la seva neta Irene Urdangarin | GTRES

Però és que aquesta no va havia estat la primera vegada que Sofia abandonava a corre-cuita un viatge on feia tasques de representació. Per al cronista reial, sense cap justificació. Recorda també el cop que va marxar dels Estats Units per veure una actuació d’Mstislav Rostropóvitx: “La pasión de la reina Sofía por el violonchelista ruso era pública y notoria. Era tal la admiración por el músico que incluso fue capaz de interrumpir irresponsablemente un viaje oficial a California para volar a Madrid en el avión oficial, que tuvo que ir y volver para que Sofía cumpliera el capricho de asistir a una simple lección magistral del violonchelista, haciendo dejadez de sus obligaciones institucionales”.

reina sofia cara GTRES

Sofia va abandonar també un viatge oficial a Califòrnia per veure una actuació d’Mstislav Rostropóvitx | GTRES

"¡No todas las culpas del desastre económico de la familia han sido de Juan Carlos!", posa el dit a la nafra. Desastre econòmic... però amb els diners de qui?