Si quedava alguna prova que el periodista i escriptor Jaime Peñafiel, d'entre tota la fauna monàrquica espanyola, ha pres partit clarament per la reina Sofia, amb la publicació del seu darrer llibre, Los 80 años de Sofía, ja no queda cap dubte. El cronista per excel·lència dels Borbons dispara amb bala contra tot i contra tots. De fet, es mostra contundent a l'hora d'analitzar el futur que li espera a la monarquia espanyola: "en poco tiempo solo quedarán 5 reyes en el mundo: los 4 de la baraja y la reina de Inglaterra. No quiero ser agorero, pero la monarquía española tiene su fecha de caducidad", ha dit en una recent entrevista al programa "Hoy por hoy" a la Cadena SER.

joan carles felip sofia gtres

GTRES

Fins i tot, quan vol lloar les virtuts de la seva estimada reina emèrita, també li fa alguna clatellada: "como reina ha sido una gran profesional, en palabras del propio rey Juan Carlos. Pero ha sido un fracaso como madre, porque no ha sabido educar a sus hijos; como abuela y como mujer también ha fracasado". Qui s'endú la pitjor part, no cal dir-ho, és evidentment la reina Letícia, autor de la plantada "más terrible que he visto en mi vida en este país", quan li va fer el lleig a Sofia a la Catedral de Palma: ​"la reina emérita estaba siendo humillada, vejada, nadie salió en su defensa, y Felipe estaba asustado". Un Felip que Peñafiel considera bona persona, "pero es un pobre hombre que vive con una persona con reacciones viscerales".

leticia sofia missa pasqua GTRES

GTRES

Sorprén, però, el que ha explicat Peñafiel sobre el moment en que el rei emèrit va començar a posar-lo en la seva diana i va començar a girar-li l'esquena, tot i les moltes vegades que en el passat van coincidir. Explica l'escriptor que "este país no es monárquico, este país era juancarlista". Continua expressant que ell, "como dijo Clooney, 'soy viejo y rico y eso es un peligro'". Un perill per la seva crítica a una institució en un país on "la prensa española es muy cortesana. Yo soy respetuoso con todo, pero soy crítico".

peñafiel antena 3

Antena 3

I d'entre les seves crítiques, qui no se les va prendre gens bé, ans el contrari, va ser el rei Joan Carles. Quan es va tòrcer la seva relació amb el pare de l'actual rei d'Espanya? En un viatge dels reis a Anglaterra. Explica Peñafiel que l'espanyola va ser l'única monarquia que no va ser rebuda per la reina Isabel. Una reina que va dir que anessin cap a Windsor, quan Joan Carles el que volia pujar damunt una carrossa i ser rebut pels prínceps de Gales a Buckhingham, cosa que no va passar, "y yo lo critiqué porque no era un protocolo adecuado para la familia real española", reconeix el periodista. Aquestes paraules van sulfurar el rei emèrit, "se molestó mucho". Tant, que fins i tot, en una recepció va passar un fet sorprenent, sobretot, pel to: "me dijo que no tenia ni puta idea de lo que escribo y yo le expliqué que no me gustó ese protocolo. Y me mandó callar". Un llenguatge molt diplomàtic. Un "¿Por qué no te callas?" pronunciat molts anys abans, i canviant Chávez per Peñafiel.

L'aleshores secretari general de la Casa Reial, Sabino Fernández Campo, li va dir llavors a Peñafiel que el rei "estaba cabreado porque el viaje se hizo en unas condiciones que él no quería", i ho va pagar amb el cronista. Tot i així, Peñafiel reconeix sentir-se entristit quan Joan Carles va deixar el seu lloc al seu fill Felip, un complot, com ell mateix ho defineix: "A mí me entristeció porque fue un complot familiar. La reina fue engañada, Letizia nunca se llevó bien con Juan Carlos y a Felipe ya le tocaba. Yo había escrito que el rey no abdica, muere como rey... y abdicó", conclou.