Després que la setmana passada el rei Felip fes la ronda de contactes amb els representants dels diferents partits abans de la investidura de Pedro Sánchez, una trobada va destacar per damunt la resta, la de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que li va dir, papallona groga ben visible, que "els catalans no tenim rei". Immediatament es van posar en marxa els defensors de la Corona, que van sortir de la cova en massa, disposats a lloar les virtuts del monarca i el seu paper en la qüestió catalana.

Laura Borràs Felip VI ronda contactes - EFE

Efe

Un dels capdavanters en aquesta tasca ha estat un historiador català, Jordi Canal, doctor en història i professor a l'École des Hautes Études en Sciences Sociales de París: “El independentismo cree que si critica al Rey, critica a España, y en eso acierta, pero se ha dado cuenta que tanto la monarquía como el Estado son más fuertes de lo que pensaba”. Un elogi amb la boca plena sobre el Borbó. Canal, autor del recent assaig La monarquía del Siglo XXI, surt en defensa del rei i carrega contra les crítiques rebudes per les seves paraules després de l'1-O: "Están cometiendo un error al pensar que son muy débiles porque no contestan, pero descubrieron que no era así el 1 de octubre, y lo siguen descubriendo con el juicio".

jordi canal historiador

Youtube / El Colegio de México

Són paraules que l'historiador va deixar anar al programa Converses de Cope Catalunya i Andorra. Canal defensa el paper de Felip aquests cinc anys de regnat, on "no se han cometido grandes errores" i on destaca especialment el discurs del 3 d'octubre: "Fue de un rey que siente. Es un discurso en el que hay una decepción hacia una parte de la sociedad catalana por la que él se había implicado mucho". I com justifica l'autor, aquesta implicació de sa majestat? Recordant les moltes vegades que Felip ha estat a Catalunya i situant el cap de l'Estat com una mena de reencarnació de Pompeu Fabra: "Habla muy bien en catalán, mejor que algunos independentistas. Un esfuerzo hecho por el rey que se transforma en decepción, como vimos en su discurso del 3 de octubre".

Vaticina que "Las cosas pueden ir a peor, no hace falta descartarlo", en funció de què passi al judici al procés, i planteja que caldria actuar "sobre la escuela, los medios de comunicación y el funcionariado. No apuesto por un 155 perpetuo, pero sin actuar en estos puntos iremos a peor". Tots tranquils. Segur que Felip ho arregla tot llegint quatre paraules en català.