A diferència del que passa a Espanya, la Federació anglesa sí que permet a Gal·les, a Escòcia, a Anglaterra i a Irlanda del Nord presentar-se per separat al Mundial. Cada nació té als seus ídols, però només dues d'elles han aconseguit classificar-se per a la cita mundialista de Qatar 2022. Gareth Bale ha guiat els gal·lesos a arribar fins al seu segon mundial, alhora que Harry Kane i companyia han aplanat el terreny perquè Anglaterra no falli una vegada més a la lluita per ser campions del món, com ja ho van ser el 1966. Per acabar-ho d'adobar, ambdues han coincidit en el grup i ho han fet també amb un altre país molt de parla anglesa: Estats Units. Es troben els tres al grup B, amb l'Iran de ventafocs.

Guillermo i Harry Kane Europa Press
Guillem i Harry Kane Europa Press

El problema d'aquest partit és que el príncep Guillem ha de mullar-se. No pot enganyar ningú el futur rei d'Anglaterra dient que va amb els dos equips. Ell té un equip favorit i això toca molt la moral als gal·lesos: el príncep de Gal·les va en contra de Gal·les. I és que William, espòs de Kate Middleton, ha decidit donar suport públicament a Anglaterra. És el primer cas d'un príncep d'un territori que va en contra del seu propi territori. Al·lucinant.

Kate i Guillermo de Gales GTRES
Kate i Guillem de Gal·les GTRES

"He de fer atenció a les meves afinitats perquè temo que si deixo de donar suport sobtadament a Anglaterra per donar suport a Gal·les, tampoc no sigui correcte per a l'esport. Per aquesta raó no puc fer això": aquestes han estat les declaracions de Sa Altesa Reial el Príncep Guillem en ser preguntat per les seves preferències en el Mundial. Unes paraules que han assegut com una puntada de peu al cul a molts gal·lesos, com també a l'actor de Newport Michael Sheen. Amb més de sis-cents mil seguidors a Twitter, l'intèrpret gal·lès ha desarmat per complet el rei:

Traduït: "Per descomptat que pot animar a qui vulgui i com a president de la Federació Anglesa de Futbol (FA) és comprensible que vagi a conèixer els jugadors, però ha segurament d'adonar-se que lluir alhora el títol de Príncep de Gal·les és totalment inapropiat. Ni una mica de vergonya? O sensibilitat davant del problema?". Una enganxada molt royal.

L'actor Michael Sheen Instagram
L'actor Michael Sheen Instagram

Una tradició perduda fa 740 anys

El problema de tot això no és si el príncep de Gal·les ha d'anar o no amb Gal·les. El més lògic seria que sí, però cal burxar una mica i anar més enllà del titular. Ell va néixer fa 40 anys a Londres, per tant, a Anglaterra, i és aquest el motiu pel qual el futur rei anglès va amb la selecció de Gareth Southgate. El que no és lògic és que sigui príncep de Gal·les... quin sentit té? Tot ve d'una imposició, i és que Carles III, en agafar la corona de rei, va haver de traspassar alguns dels seus títols, com el de Príncep de Gal·les. És precisament d'això del que es queixa Michael Sheen: que no té cap explicació que el príncep de Gal·les no sigui gal·lès. De fet, l'últim cas va ser l'any 1282 amb Llywelyn ap Gruffydd al capdavant. Ha plogut molt. Gal·les es mereix un príncep natiu, no és tan difícil.

Llywelyn ap Gruffydd
Llywelyn ap Gruffydd - Viquipèdia