Popularment es diu que dues de cada tres cullerades de sucre que es consumeixen als Estats Units procedeixen dels Fanjul. Una família cubana que es va exiliar als Estats Units i posteriorment a la República Dominicana. Tot i no mantenir relacions amb el règim castrista, en els darrers temps han fet una tímida obertura perquè saben del mercat potencial que hi ha. Especialment en l'anterior legislatura amb Barack Obama, tot i que això no és el més rellevant d'ells. Els Fanjul coneixen des de fa anys el rei emèrit Joan Carles I i la reina Sofia. L'amistat ve de temps enrere i ara, un llibre editat l'any 2012, fa que lliguem els fils entre uns i altres. 

Nens haitians esclavitzats

Esclaus al paradís de Jesús García fa un relat del tracte "sagnant que viuen petits poblats enmig de camps de canya amb homes i dones que malviuen per culpa d'una indústria del sucre que els porta a condicions de misèria, insalubritat i abandonament". Va ser el missioner espanyol Christopher Hartley Sartorius que, a l'arribar l'any 1997 en una d'aquestes explotacions, va posar de relleu la denúncia. Condicions que va titllar d'esclavitud i així ho va traslladar a les autoritats dominicanes enfrontant-se amb la família propietària, els Fanjul. El missioner Hartley va patir una dura campanya mediàtica i va rebre amenaces de mort fins que va ser expulsat del país l'any 2006. Exemples del que toleraven els amics del rei: "persones devorades per rates" o "nens haitians de tan sols 9 anys esclavitzats".

esclavos paraiso

El llibre on surt la reina Sofia

Tot això, per aquella dècada, la mateixa reina Sofia ja ho coneixia. Parlava amb el missioner i aquest li explicava, fet que demostra la impunitat dels qui estan al poder. Segons explica el llibre, fins i tot Sofia va poder veure fotografies de l'esclavitud dels nens en les plantacions de canyes de sucre dels Fanjul però ella va excusar-los dient que "eren amics íntims" i sempre els acollien quan viatjaven a Miami. Més enllà d'aquest retrat, aquesta família d'empresaris i explotadors també va estar a punt de fer el salt a la gran pantalla. Els ecologistes han denunciat reiteradament l'ús de fertilitzants a les plantacions que tenen a Florida, els Estats Units, que contaminen els aqüífers. L'actriu Jodie Foster va plantejar la idea de fer una pel·lícula, ja tenia el títol fins i tot, Sugarland. Ella exercia d'advocada i pel paper del magnat Fanjul, anava a càrrec de l'actor Robert de Niro. Finalment, i de forma sobtada, es va aturar la seva gravació.

Explotacio infantil

Una explotació infantil de sucre denunciada per change.org

La Romana, nucli de traficants

Si finalment la solució de netejar la crisi insititucional que viuen els borbons passa per l'exili de Joan Carles I, la destinació que pren més força és un nucli de traficants. La Romana és una zona exclusiva situada a la República Dominicana on els Fanjul tenen una forta incidència. Però no només ells: grans fortunes europees, de l'amèrica llatina o els Estats Units també hi viuen. Fortunes que han augmentat la seva riquesa gràcies a la corrupció procedent de països com Veneçuela. Colòmbia, el Brasil, l'Argentina i fins i tot Espanya. Els més rics tenen l'origen en el narcotràfic que s'allunyen del model d'empresari emergent dominicà o el turisme internacional que vol afavorir i netejar la imatge d'aquesta illa. 

Pepe Fanjul amics

En un dinar informal entre Joan Carles I i els Fanjul @casadecampo

La luxosa zona té una extensió de 2.833 hectàrees, compta amb una dotzena de piscines, camps de golf o una desena de restaurants. A La Romana hi habiten poc més de 120.000 habitants distribuïts en un format resort i dels Fanjul, qui li donaria la benvinguda a Joan Carles, és Pepe Fanjul. Allà també es trobarà amb d'altres perfils europees com la princesa Arianna Hohenloe i el seu marit, l'economista Dixon Boardman, un enamorat de Marbella.