"Mi majestad, espero no ofenderlo ni irritarlo, majestad, pero mi deseo es casarme con su hijita, majestad. Quizás sea una osadía pedir la mano de su hija. Y no me creáis oportunista ni un playboy, mi majestad". Amb les primeres frases de la cançó Carta al rey Melchor, han obert aquest dimarts la secció de cada setmana del gran Albert PlaEl matí de Catalunya Ràdio de Laura Rosel.

El cantautor Pla torna al teatre Borràs, a partir del febrer, ja poden córrer a comprar entrades per veure aquest geni. I a la ràdio recupera la història de la dinastia borbònica, després del parèntesi nadalenc. I com sempre, ha estat una secció imperdible.

pla albert 272019730 971503563488322 2529103293058422124 n.webp

"No ens hem de treure de sobre els 40 anys de franquisme, ens hem d'espolsar de sobre els 300 anys de mentalitat borbònica", diu ell per començar el primer programa del 2022. Clar i català. Pla ha parlat de la Setmana Tràgica del 1909, durant el regnat d'Alfons XIII, les revoltes populars que succeïren a Barcelona, i altres ciutats industrials catalanes, entre el 26 de juliol i el 2 d'agost de 1909.

El detonant d'aquests fets va ser la mobilització de reservistes per ser enviats al Marroc, on el dia 9 de juliol havia començat la Guerra de Melilla. El cantant li diu a Rosel que "la guerra del Marroc aquesta que en el fons va muntar Alfons XIII per defensar els interessos miners que tenien gent com el Conde de Romanones, uns chanchullos que tenien muntats amb Alfonso XIII, lo típic dels Borbons".

rosel i pla 2

Albert Pla, a 'El matí de Catalunya Ràdio' amb Laura Rosel / Catalunya Ràdio

Després de passar revista a aquells fets, Pla menciona la paraula "prejubilacion", "un tema sensible aquesta setmana, o el tema de jubilar-se i seguir cobrant", apunta Rosel. I ell: "ells sempre s'ho munten bé. Després de perdre la guerra de les Filipines hi havia un excedent de militars i capellans, i aquesta gent gasta molt, i els hi agrada menjar i viure bé". Demolidor.

Segueix: "A Catalunya comença la industrialització. Els que treballaven com a esclaus al camp passen a treballar com a esclaus a la fàbrica. Els rics que tenen les indústries són molt rics i es dediquen a fer-se cases horteres. I els treballadors que hi treballen, cobren una merda i viuen com una merda". Pla torna amb els capellans: "Al mateix temps hi ha un munt de capellans als carrers fotent mà als nens, fent-se palles mentals projectant la Sagrada família". Rosel intervé: "Ai, ai, ai! Va home va!". Pla continua parlant dels catalans a la guerra del Marroc, "que queien com a mosques. Molts soldats catalans estaven morint al front de Melilla".

albert pla

Albert Pla / @pla_albert

Pla recorda que estan seguint la dinastia borbònica al llarg dels anys i sentencia: "Hem parlat amb profunditat de tots els Borbons de la història d'Espanya, recordem-los: Felip V, el seu fill Lluís, Ferrran VI, Carles III, Carles IV, Ferran VII, Isabel II, Alfons XII, Alfons XIII... 300 anys d'història borbònica".

I la cirereta del pastís: "Sempre diem que aquest país són 40 anys de franquisme, que això pesa molt, però Franco només va ser la cirereta del pastís borbònic. Són 300 anys de Borbons, això sí que pesa. 300 anys de capellans, militars, aristòcrates, regint els destins d'aquesta pobre nació. 300 anys de polítiques vergonyoses, de guerres desastroses, d'abusos de poder". 

franco rei joan carles gtres

Franco i Joan Carles / GTRES

No es podia dir més clar. Com sempre, Albert Pla imprescindible.