Després de presentar-vos la primera part del nostre tour de les millors braves de Barcelona, ara completarem aquest recorregut. I al final, ens 'mullarem' amb un rànquing.

La Esquinica

La Esquinica de Nou Barris, amb tant d'èxit que fins i tot hi ha cua al carrer per entrar-hi, tastem unes alliolieres braves potents i desordenades de presentació. Bon punt d'equilibri entre l'all, notable però controlat, i el picant de la salsa picant, escassa però amb prou nervi.

Elsa y Fred

Saltem a l'Elsa y Fred, a l'Arc de Triomf, a la recerca d'unes de braves millor presentades, més femenines i suaus, i allà les trobem. Bona patata, en un plat menys de tapa i més de restaurant.

Bar del Pla

A prop, al Gòtic, tastem unes altres mítiques braves, les del Bar del Pla. Gran patata, dolça, i amb tall de patata fregida però més grassa. Allioli suau i més groc, salsa de tomàquet sofregida cuinada a foc lent. Molt bones, poc potents. Ens deixem per al final dues bombes.

Lolita Tapería

La primera, el Lolita Tapería, un local amb barra al carrer, a la Dreta de l'Eixample, on s'hi serveixen unes de braves tallades a fornera, ben fregides, sense allioli, a l'estil madrileny. Salsa vermella, molt vermella i nerviosament picant. Canya necessària per refrescar. Enormes braves, de les nostres preferides.

Bar Tomás

Plat final, la bomba atòmica, les patates del Bar Tomás de Sarrià. Compte amb qui quedes després, l'allioli no és apte per a estómacs delicats. Patata fregida en format habitual, i una salsa vermella picant, que és magistral i de la qual mai no han revelat el secret (com passa amb la Coca-Cola).

El nostre rànquing

Sense més dilació, ens mullarem, farem el nostre rànquing. Primer, per categories:

- Top-3 "D'aquí" (amb allioli): Bar Tomás, La Esquinica i Segons Mercat.

- Top-3 "D'allà" (amb tomàquet picant): Lolita Tapería, Bodega Montferry i Monstesquieu.

- Top-3 "Picant": Senyor Vermut, Bodega Montferry i Lolita Tapería.

- Top-3 "Patata": Bar del Pla (patata dolça), Lolita Tapería (talls forner en piràmide, amb part cruixent i part sucosa) i Senyor Vermut (trossos petits cruixents i sucosos).

- Top-3 "Suaus": Elsa y Fred, Fragments Café i Fàbrica Moritz (patates "d'aquí").

Top 3 - Millors braves de Barcelona

1. Lolita Tapería

2. Montesquieu

3. Bar Tomás / Senyor Vermut

Tanquem el capítol braves. Realment tenim sort de tenir una gastronomia tan rica. Fins i tot alguna cosa tan mundana i senzilla com les braves, té una història darrere, una interpretació davant. Quina sort tenim de viure en aquesta terra! Bon profit!

Fragments Cafè
Estrelles Miguelín Braves tour – Part I Miquel Espinet i Eulogi Bordas