La masia, casa rural aïllada en el camp català, es configura segons el clima, terra, tipus d'explotació i circumstàncies sociològiques en què es desenvolupa la vida del pagès. És per tant una construcció funcional sobre la qual si fem atenció, ens farà endevinar quin va ser el seu ús en temps pretèrits.

Explica la història que la vida a la masia no s'estabilitza fins a finals de l'Edat Mitjana, a causa de la inseguretat en el camp, no adquirint veritable importància fins al segle XVI, en què desapareix l'organització feudal i el colon (masover) pot independitzar-se, treballar la seva terra i construir el seu propi habitatge.

Avui és fàcil trobar masies que, conservant la seva arquitectura original, té usos ben diferents per al que van ser ideades. Una d'elles la que hem trobat en l'Empordà, a prop de Pals, on ens hem desplaçat aquest estiu –temporada alta- per provar el restaurant-masia Sol Blanc. Amb capacitat per a 60 persones al seu interior i 60 més en una agradable terrassa d'estiu, és de parada obligada, sobretot si et ve de gust un arròs brutal.

Carta atractiva, concisa, propositiva i de producte, sense refugi per al qual va just de pressupost. Fora de l'arròs, que mereix menció a part, destaquem plats com el fi i delicat Tartar de peix de roca, la saborosa i rústica coca d'esberginia, cansalada i xipirons o un Steak tartar sense invents que preparen davant del comensal.

Pastís de peix de roca

Tartar de peix de roca

Coca d'esberginia, cansalada i xipirons 

Coca d'esberginia, cansalada i xipirons

Steak tartar

Steak Tartar (1)

Però anem a l'arròs, en concret al Brutal, així li anomenen i ben nomenat està. Arròs sec, cuinat i servit en el que criden una llauna, el mateix recipient rectangular metàl·lic amb què se serveixen els cargols, sobre el qual aquesta setmana (cada setmana se li afegeix a aquesta base un ingredient diferent) trobem "rossinyols", botifarra i uns escamarlans fets a part i afegits per decorar i delectar. Arròs Brutal, que per si sol val la pena la visita.

Arròs Brutal

Arros brutal

Unes postres de títol llaminer i no tan exactes com l'arròs no són aquesta vegada el colofó. Sí que ho és la copeta o el cafè que pots prendre a la terrassa.

Chucho de crema

Xuxo de crema

Ensaimada de chocolates

Ensaïmada de xocolates

Els nens podran a més visitar l'hort i les gallines de la part posterior de la masia, que els propietaris del restaurant, Jordi Ribas (cuiner) i la seva dona Sonia (cap de sala), cuiden amb estima i utilitzen per personalitzar els plats de la seva carta.

Perquè l'estiu no és només mar. Perquè l'arròs sec d'interior no té res a envejar a la paella de costa. Perquè els llocs de temporada també poden tenir marcada personalitat. Però sobretot, perquè l'estiu no és per lluir figura si no para posar-se ben grassonets i gaudir, per tot això i per l'arròs BRUTAL, has d'anar al Sol Blanc.

Puntuació
Menjar   Vins
69   73
Servei   Local
70   71
Preu   Estrelles Miguelín
45€   1 estavellis
Per persona: 1 entrant +1 principal +1 postres +1 copa de vi  

On és el Sol Blanc?

Adreça: Barri Molinet, 14, 17256 Pals, Girona

Telèfon: 972 66 73 65

Horari: de dilluns a diumenge de 13:00 a 15:30 i de 20:00 a 22:30

Albóndigas
Estrelles Miguelín Sant Antoni Gloriós: definició de Gastrobar Miquel Espinet i Eulogi Bordas
Sorell i pastanaga
Estrelles Miguelín Teòric Taverna Gastronòmica: per gaudir a bon preu Miquel Espinet i Eulogi Bordas