Toc d'atenció del director de l'Europol, Rob Wainwright (foto), que ha instat aquest dilluns les policies i les agències europees d'intel·ligència a treballar plegades per aturar el terrorisme, en la mesura que la prevenció dels atemptats es fa cada cop més difícil, com han demostrat els de Barcelona i Cambrils. "Si compartíssim la informació, moltes vides se salvarien", encara que l'amenaça de terror "no es pot reduir a zero", ha dit en referència als últims atemptats terroristes.

"Sabem que molts terroristes tenen antecedents penals. Obrim les bases de dades per comprovar la informació mútuament", ha explicat al programa Today, de l’emissora de ràdio britànica BBC-4. 

“No sempre ho tenim tot sobre [els terroristes] als arxius policials. Això és el que va passar a Barcelona. La policia disposava de molt poc coneixement previ sobre els sospitosos. Hem de maximitzar la informació valuosa procedent de totes les fonts possibles”, ha explicat Wainwright.

“Veig un augment significatiu en l'intercanvi d'informació entre països i agències, però hem d'anar més enllà. L'amenaça [terrorista] ha estat al nivell més alt durant molt de temps i és d’una gran complexitat”, ha reblat el director d’Europol.

Aquestes declaracions arriben en ple debat pel bloqueig informatiu en què els cossos de seguretat espanyols tenen als Mossos d’Esquadra.

Bases de dades

Europol és l'agència de la Unió Europea que gestiona i coordina la informació criminal i de seguretat. L’Estat espanyol hi és representat per la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Vigilància Duanera i ara hi incorporarà l’Ertzaintza, la policia basca. El govern espanyol nega l'accés dels Mossos d’Esquadra, malgrat que tenen competències antiterroristes i en contra de les demandes del Departament d’Interior.

La dificultat de l’actual terrorisme gihadista rau en el fet que “tractem amb una comunitat molt difosa de milers de persones radicalitzades, de les quals, a curt termini, qualsevol pot esdevenir un terrorista”, segons Wainwright.

La UE promou actualment un projecte per aplegar la informació de les bases de dades criminals internacionals. Aquest projecte, diu Wainwright, permetria una vigilància més eficaç de més sospitosos d'activitat terrorista.

L’actual onada d’atemptats gihadistes a Europa arrenca al gener del 2015, quan una sèrie d’atacs a París van deixar 20 morts. L’últim atemptat gran ha estat el del passat 17-A a Barcelona. Wainwright també ha explicat que, malgrat l'augment de la col·laboració entre les policies de la UE des del 2015, encara hi ha qüestions pendents de resoldre perquè la lluita contra el terrorisme reïxi.