El diari britànic The Guardian ha pubicat avui un article titulat "La reacció de Catalunya al terrorisme mostra que està preparada per a la independència". El text, escrit per Luke Stobart, indica que no és habitual que es produeixin atemptats en un territori en disputa nacional que pot dur a la secessió.

L'article explica que Catalunya està immersa en un procés sobiranista i que el Govern ha convocat un referèndum sobre la independència el proper 1 d'octubre, i es pregunta si els atemptats poden alterar d'alguna manera aquest escenari. Tot citant l'escriptor Suso del Toro, remarca que la feina de la policia catalana després de l'atemptat ha estat lloada, mentre que "Madrid ha exclòs els Mossos dels organismes de seguretat nacionals i internacionals —inclosa l'Europol—: un fet que ara és vist com a irresponsable i la decisió ha fet marxa enrere [fa referència a l'anunci que va fer el delegat Enric Millo, posteriorment desmentit]", apunta.

Luke Stobart lloa també que la reacció catalana no hagi estat només una demanda de seguretat, com va passar al seu entendre a França o als Estats Units, sinó que s'hagi introduït el discurs del "No tinc por", que és "incompatible" amb el conflicte amb el món musulmà. Recorda, en aquest sentit, que un grup ultra va intentar manifestar-se a la Rambla, i que va ser foragitat. "Els discursos d'odi antimusulmà a les xarxes socials han estat de manera aclaparadora en espanyol, més que no pas en català", precisa.

Segons l'articulista, el moviment independentista és un factor que pot esmorteir els riscos d'islamofòbia, per la seva "atmosfera liberal", i també els ajuntaments progressistes. Tot això, i la reacció que ha tingut Barcelona com a ciutat, "ajudarà a desmentir els discursos tan celebrats de presentar els catalanoparlants com a nacionalistes estrets". "En conseqüència, una reacció autoritària de l'Estat contra el referèndum és ara més complicada políticament", afegeix.

El text apunta que el govern espanyol està intentant convertir la manifestació de dissabte a Barcelona, convocada per la Generalitat i l'Ajuntament, en una marxa per la "unitat d'Espanya", si bé recorda que això té límits, també perquè la majoria de víctimes no eren espanyoles. Recorda també les crítiques de la CUP al rei Felip VI.

"Podríem crídar un 'bravo' al poble català per haver demostrat dignitat davant de l'adversitat. Potser sigui el moment que se'ls hauria de donar l'oportunitat de dirigir els seus propis afers", conclou.

Luke Stobart és professor d'economia política del Birkbeck College de Londres.