Les candidatures per presidir el Partit Demòcrata Català (PDC) han sortit en tromba a criticar l'actuació de CDC al Congrés per la votació a la presidència de la Mesa.

"No es pot tractar la gent d’idiota" perquè "vivim en un món en què s’ha d’anar de cara". Amb aquestes paraules, l'alcalde d'Igualada i candidat 'renovador' del PDC -liderat per Marta Pascal i David Bonvehí-, Marc Castells, ha volgut mostrar a El Matí de Catalunya Ràdio la seva decepció amb el comportament que la vella Convergència ha tingut en amagar el vot que van dipositar per escollir la presidència del Congrés dels Diputats.

Alleujat perquè el procés de renovació de CDC tira endavant, Castells -que per primera vegada ha fet pública la seva opinió- ha volgut calmar els ànims sobretot de la militància del partit i els ha recordat que "la bona notícia és que ara, segurament, entrarem un equip de gent que això ho pensa canviar radicalment". 

Convençut que "la gent necessita que es diguin les coses pel seu nom", l'alcalde d'Igualada ha mostrat el seu rebuig al misteri del vot de CDC i ha dit ben clar que això que ha passat "no ens agrada a nosaltres, ni a la nostra militància" perquè "és contraposat al que ens ha estimulat aquests dies de campanya". 

Aquests dies, en què els candidats han trepitjat territori sense parar, han pogut observar com la polèmica que ha generat CDC pel vot secret a la presidència de la cambra baixa ha provocat la sensació "que estem revifant unes estructures i un partit, i ells [la militància] tenen la sensació que els hem abandonat". Per això, Castells ha advocat per "donar-li la volta ara que en tenim l'oportunitat" i ha tornat a expressar que la seva voluntat és treballar amb les bases. 

Falta de respecte

El seu rival a la direcció del PDC, Ignasi Planas, s'ha sumat a les paraules de Castells en una conversa conjunta a la mateixa emisora. 

Planas ha considerat "inacceptable que tinguem una nebulosa respecte el que ha fet aquest partit i no tinguem una argumentació" i ha titllat aquesta actuació de "falta de respecte als nostres votants". Al seu parer, amagar el vot "és la base del problema" -i no votar 'sí' o 'no' al PP- perquè "no estem en disposició de saber la veritat sobre aquest assumpte".

Per això ha advocat per "deixar de ser l’antiga Convergència i la nova Convergència" i a "dir la veritat" perquè el PDC aconsegueixi "la confiança de la població". En aquesta ocasió, però, Planas ha exposat que "tots tenim la sensació que no s’està dient tota la veritat".

Explicacions insatisfactòries

"En política sempre s'han d'explicar les coses". La candidata al Consell Nacional del PDC, presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha deixat anar a El Món a RAC1 que les explicacions de Francesc Homs "potser no són satisfactòries".

Ella, ha assegurat, "ho hagués fet diferent" i ha aprofitat per exigir que decisions com aquesta passin un procés de reflexió i que les bases hi puguin participar. 

Sense posar la mà al foc, Conesa contempla la possibilitat que diputats de CDC votessin a favor de la presidència al Congrés d'Ana Pastor i ha demanat més transparència i que s'expliqui el per què. 

“En aquest projecte nou tots els dirigents de totes les institucions hauran d’entendre que hem de treballar de manera diferent”, ha sentenciat.