Els cupaires volen respostes sobre el vot a l'estranger en el referèndum de l'1 d'octubre. La CUP-Crida Constituent reclama al Govern que expliqui com es garantirà el dret a vot dels catalans que resideixen a l’exterior.

Des de la CUP, es demana a l'executiu de Puigdemont que s'estableixin garanties perquè estiguin informats del cens i, sobretot, perquè puguin exercir el seu dret a vot.

El problema exterior

"Entenem que els catalans de l’exterior han de gaudir de les garanties necessàries per a poder participar de forma plena en el referèndum d'autodeterminació", expliquen des de la formació anticapitalista, que està especialment preocupada per aquest col·lectiu. 

I és que, tal com sosté la CUP, el Govern no té accés a les dades individuals dels residents a l’exterior i a més s’enfronta amb el refús de l'Estat a cedir les dades del CERA (Cens electoral de Residents Absents), pel que no existeix a hores d'ara un cens per a votar des de l'exterior.

Els cupaires sostenen que aquestes garanties, juntament amb l'establiment de punts de votació arreu del món, s'han d'establir en el Decret de convocatòria del Referèndum.

5.000 persones inscrites

Per tal de comptar amb aquest cens propi dels catalans residents a l’exterior, tal i com es va fer en el cas del procés participatiu del 9-N, la CUP recomana a tots els catalans residents a l'exterior que es donin d'alta al Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior, posat en marxa l’any 2014 amb finalitats estadístiques, on s'han inscrit fins el moment 5.000 persones.