Dur cara a cara entre Gabriel Rufián i Daniel de Alfonso a la comissió sobre l'Operació Catalunya al Congrés. El diputat d'ERC ha desafiat reiterades vegades l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya amb adjectius com "mamporrero", "lacayo", "corrupte" o "gàngster". La tensió ha anat pujant de to, fins al punt que el president de la comissió ha acabat amenaçant Rufian de prendre-li el torn de paraula. 

El "bon dia a tots menys als Vito Corleone i Luca Brasi sense honor que conspiren des del despatx" que ha dedicat Rufián al compareixent a l'inici de la seva intervenció ja anticipava el que vindria després.

Rufián ha deixat anar una bateria de preguntes durant 10 minuts contra De Alfonso, recordant-li constantment que tingués en compte el manament de "no mentiràs". "Li fa vergonya ser aquí avui?", "és un conspirador?", "què en sap de La Camarga?", "qui era el senyor X de l'Operació Catalunya?", li ha preguntat. 

"Tan gall que és"

De Alfonso, al límit de perdre els nervis en més d'una ocasió, s'ha queixat dels insults i s'hi ha tornat amb un "vostè fa honor al seu cognom". A més, l'excap d'Antifrau ha dit estar "avaluant les possibles calúmnies i injúries que això podria tenir fora d'aquí".

El diputat d'ERC ha acusat a De Alfonso de "no tenir vergonya" i l'ha reptat a repetir la famosa frase 'Ens hem carregat el sistema sanitari català' davant la comissió o a la sala d'espera d'un centre d'urgències. "Tan gall que és" ha repetit desafiant més d'una vegada.  Rufián també ha recordat a De Alfonso que el seu càrrec no li permetia rebre ordres del ministeri però, segons la seva opinió, ho feien per guanyar eleccions. 

"Fins aviat, gàngster!"

De Alfonso ha negat gairebé totes les preguntes o acusacions. L'excap d'Antifrau ha assegurat no saber res del cas de la Camarga, ni haver conspirat des del seu càrrec. Ha esquivat respondre les preguntes sobre qui era el "braç executor" de l'Operació Catalunya o el "fiscal de confiança" d'Alícia Sánchez-Camacho. De Alfonso sí que ha parlat d'una reunió amb Oriol Junqueras, però no ha volgut concretar què s'hi havia tractat.

Per acabar, el diputat ha parafrasejat el cupaire David Fernàndez quan, l'any 2013, va acomiadar a Rodrigo Rato en un compareixença al Parlament: "Fins aviat gàngster, ens veiem a l’infern”. Això ha acabat de desencadenar sonores queixes d'altres diputats que criticaven les maneres de la intervenció Rufián.

La madriguera del conill

Més suau ha estat la interpel·lació de Rufián a l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. El moment més incisiu ha estat quan he plantejat el dubte de “com de profunda és la madriguera del conill”, en referència al comentari de Fernández Díaz que assegurava que el president espanyol estava al corrent de tota la conxorxa.

L’exministre s’hi ha referit com “una llicència” –“un farol” o “una sobrada”, en paraules de Rufián- per aconseguir la confiança de De Alfonso i ha negat que fos veritat. Fernandez Díaz també ha negat haver dit les frases ‘la fiscalia t’ho afina’ o ‘ens hem carregat el sistema sanitari català’. En aquest sentit, ha criticat que entitats com l’ANC, hagin fet d’aquestes frases lemes de campanya contra l’Estat.

La punta de l'iceberg

En diverses ocasions, l’exministre s’ha negat a respondre el que considerava “preguntes capcioses sobre premisses falses”. Així ha estat al ser interrogat sobre la identitat del ‘senyor X’ o sobre l’eliminació de registres d’entrada i sortida del ministeri l’any 2014 i 2015. Pel que fa la utilització de fons reservats per pagar aquestes investigacions, Fernández Díaz ha assegurat no tenir competència per gestionar-los, sinó que simplement se l’informava.

Per Rufián, els dos testimonis que han declarat aquest dimecres són “només la punta de l’iceberg” governats per “un personatge superior”. “L’última paraula no està dita”, ha conclòs.