Amb la declaració de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pendent per aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per permetre que la cambra catalana votés el full de ruta independentista, i a poc més d'una setmana per la cimera pel referèndum, el Tribunal Constitucional (TC) farà efectiva aquesta setmana una providència mitjançant la qual admetrà a tràmit l'incident d'execució que el govern espanyol va plantejar el 14 d'octubre.

En plena Operació Diàleg, i després que ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, admetés que el PP es va equivocar fa més d'una dècada en no pactar amb el PSOE la reforma de l'Estatut, l'alt tribunal tornarà a protagonitzar des d'avui un ple quasi monogràfic dedicat a la qüestió catalana. I no només això. El mateix president del tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, i altres magistrats ja van demanar més diàleg amb Catalunya.

El pla del Govern quedarà –previsiblement– suspès entre aquesta setmana i la vinent i, per tant, l'admissió a tràmit i la suspensió de les resolucions que ja va aprovar el Parlament el passat 6 d'octubre, se sumarà a la resta de qüestions relacionades amb el procés tombades ja pel TC. L'última, que el Tribunal Suprem confirmés ahir haver registrat ja el suplicatori de Francesc Homs per jutjar-lo penalment pels delictes de prevaricació i desobediència.