Els nous catalans del segle XXI són sikhs, argentins, congolesos... i tenen la clau de la independència. Aquesta és la tesi que defensa l’edició impresa de Politico Europa, que dedica la seva portada i un ampli reportatge a la capacitat dels immigrants de ser la baula necessària per assegurar la independència.

Amb el títol "The new catalans", el reportatge assegura que bona part dels immigrants s’han tornat independistas (sic), és a dir, s’han convertit en una força gens menyspreable que pot ser decisòria per decidir el futur de Catalunya en un referèndum, com el que tindrà lloc el proper 1 d’octubre i destaca especialment la "notable acollida per part del nacionalisme català" als immigrants, precisament en un moment de "creixent xenofòbia a tot Europa".

Amb dades a la mà, més de 220.000 persones arribades a Catalunya d’arreu del món han aconseguit la nacionalitat espanyola en els darrers anys i, per tant, tindran dret a participar en el referèndum. És per això que la revista d’informació política assegura que “tot i no ser un gran nombre, podria ser decisiu”, atès que les darreres enquestes atorguen un resultat igualat a les opcions a marxar i a quedar-se dins l’Estat espanyol.

Vot determinant

El text, que no recull la data de l’1 d’octubre per al referèndum, considera que els immigrants recents, com és el cas del sikh Gagandeep Singh Khalsa o el congolès Saoka Kingolo -aquest últim coordinador d’immigració de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)- “poden ser el vot que determini el trencament de la regió amb Espanya”.

Després d’un breu resum de la situació catalana, remuntant-se als fets de 1714 i a la "brutal" repressió del franquisme, la revista recorda l’actual procés sobiranista i dona veu a altres immigrants implicats en el moviment independentista, com la uruguaiana Ana Surra, actualment diputada al Congrés per Esquerra Republicana de Catalunya, que defensa la participació en el referèndum dels immigrants: “En aconseguir papers ens convertim en ciutadans de primera, com tothom”, i per això “Podem votar, podem participar en la vida pública i serem un actiu més a la futura república catalana com a migrants”.

El reportatge també dóna veu, entre d'altres, a l'argentí Diego Arcos, al secretari d'igualtat, migracions i ciutadania del Govern, Oriol Amorós, i a la secretària general del PDeCAT, Marta Pascal. La publicació ha estat valorada molt positivament pel representant del govern a la Unió Europea, Amadeu Altafaj.