"L'objectiu no eren les persones, sinó el material electoral", és la forma com la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha girat la cara als centenars de ciutadans que han estat ferits per l'acció de les forces de seguretat, considerant que Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil estan sota les ordres del mandat judicial de la jutgessa Mercedes Armas d'impedir la votació. Santamaría ha culpat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el Govern del resultat, dient que van voler "seguir endavant i mobilitzar els seus partidaris", tot i les diverses suspensions del Tribunal Constitucional.

Així, la vicepresidenta ha qualificat de "proporcional i professional" l'acció dels agents i ha considerat que mostra que "l'estat democràtic i de dret funciona i que té eines perquè les resolucions es compleixin". Ha afegit una lloança a l'acció de la policia espanyola: "Reconeixem els seus esforços en aquestes hores, atenent les instruccions policials i les peticions de suport que els Mossos els han fet". Tanmateix, fonts de la vicepresidència dubten de les ordres dels comandaments del cos català, entre ells, el conseller Joaquim Forn.

Davant d'aquest escenari, Santamaría ha demanat a Puigdemont que cessi la jornada, que considera acabada, atès que a parer seu el referèndum "no s'ha produït ni hi ha hagut aparença de tal", ha dit després que el Govern hagi donat noves instruccions per a la votació al matí. "No ha tingut mai sentit anar per aquest camí d'irracionalitat i no té sentit que continuï" ha exposat. Fonts de la vicepresidència demanen que el president català "s'emporti la seva gent", com si la mobilització fos exclusivament de l'independentisme, perquè la situació "no té dignitat".  

En aquest estat de coses, a la Moncloa s'erigeixen com a garants de la defensa de l'ordre públic, tot i el relat que la Generalitat estaria "buscant la fotografia" de la premsa internacional. Les fonts consultades diuen que la prioritat de Mariano Rajoy és la seguretat i per aquest motiu critiquen que "s'hagin usat els nens" en algunes accions de resistència. "Al senyor Puigdemont la democràcia li va gegant, és per la seva voluntat i les seves ambicions personals i polítiques, no cal buscar més responsables. L'Estat treballa per vetllar pels ciutadans i la concòrdia", l'havia acusat Santamaría.

Les fonts de la vicepresidència també insisteixen que un segon objectiu és "reposar l'estat de dret" a Catalunya, sense concretar l'afirmació. Aquí destaca l'acusació del portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, que Rajoy "hauria estat superat" per la situació, tot i que les fonts eviten pronunciar-se al respecte. Diuen que ja han parlat amb Pedro Sánchez i Albert Rivera, alhora que la vicepresidenta els ha llançat una advertència en públic. "No és el moment de fer càlculs ni peticions electorals", ha denunciat, després que Miquel Iceta (PSC) demanés la dimissió del president espanyol.