El diari britànic The Guardian ha publicat aquest dimarts un article amb la visió de diversos polítics europeus sobre el Brèxit i la negociació que ha de començar a partir d'avui entre Londres i Brussel·les. Entre els cinc polítics citats, hi ha el conseller d'Afers Exteriors català, Raül Romeva, que exposa la seva visió sobre la sortida del Regne Unit

Després que el govern britànic ha activat l'article 50 del Tractat de Lisboa, que dóna el tret de sortida a la desconnexió entre Londres i Brussel·les, el diari britànic ha volgut saber com es veu aquesta sortida des d'Europa, i per fer-ho ha parlat amb cinc 'experts' europeus. Entre ells, a part del conseller Romeva, hi ha l'exministre grec Yanis Varoufakis; l'exministra francesa i eurodiputada Rachida Dati; l'eurodiputada i consellera del candidat francès Emmanuel Macron, Sylvie Goulard; i l'exsecretari de diversos comissaris europeus Derk Jan Eppink.

Romeva assegura a l'article que el Brèxit és un punt d'inflexió en la història de la Unió Europea perquè és la primera vegada que es dóna el cas que un país vol sortir de la comunitat, un procés que el conseller creu que serà "delicat" i que caldran unes negociacions "intenses". Romeva assegura que des de la perspectiva de Catalunya, "un país amb un profund compromís europeu", lamenten la pèrdua del Regne Unit com a Estat membre, però que respecten la decisió del referèndum. Tot i la separació, confia que es preservaran els enllaços entre Catalunya i els britànics.   

El conseller també creu que durant la negociació, els britànic hauran de trobar "les seves pròpies fórmules per garantir que escolta i que té en compte la voluntat de tots els seus ciutadans". Una reflexió que arriba després que Escòcia hagi demanat un nou referèndum d'independència en considerar que han canviat les condicions des de la consulta de 2014. En aquest sentit, Romeva defensa que és el moment de polítiques "que enforteixin la democràcia i alineïn les nostres accions amb la voluntat dels nostres pobles", una afirmació que també seria aplicable al cas català i a la demanda de referèndum del Govern al que pertany.

Aquest article, on Romeva és presentat pel diari com a ministre d'Afers Exteriors de Catalunya, ha sortit publicat aquest dimecres a la pàgina web del diari britànic, i dijous sortirà a la versió paper.