Els delegats de la Generalitat a l’exterior han marxat aquest dimarts de Barcelona després de dos dies de reunions amb deures per fer les properes setmanes. El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha abordat amb els seus ambaixadors la situació en què es troba el referèndum, els ha advertit que serà molt dur i que s’hi hauran de dedicar a fons, que el discurs del Govern ha de ser clar i precís per la qual cosa s’intensificaran els mecanismes de coordinació, que aquest any tindran poques vacances -o gens-, i que han d’advertir amb el màxim realisme de les dificultats amb què toparà el vot dels residents a l'exterior.

Els onze responsables de les delegacions catalanes al món s’han de responsabilitzar de transmetre el mateix discurs que el Govern que, en essència, queda recollit en el memoràndum que el departament de Romeva va fer arribar als governs, ambaixades i representants consulars divendres passat després que el president, Carles Puigdemont, anunciés la data i la pregunta del referèndum. La missió és explicar l’objectiu de la votació i la situació en què es troba la convocatòria a les autoritats dels territoris on mantenen la representació així com als mitjans de comunicació.

Aquest discurs haurà de ser clar i a més ha d’estar absolutament coordinat per garantir la precisió del missatge, per aquesta raó se’ls ha advertit que se celebraran noves trobades com les d’aquesta setmana en els tres mesos i mig que resten fins al referèndum, i que s'intensificaran els mecanismes de comunicació i coordinació.

A la reunió, que ha durat dos dies i s’ha celebrat a la seu del departament, hi han assistit els onze delegats del Govern i els responsables de la cúpula d’Exteriors, amb el conseller al capdavant. La trobada ha servit també per explicar-los el decret que ha aprovat aquest dimarts el Consell Executiu amb el qual es vol “reforçar” l’estructura exterior de la Generalitat.

Als delegats, igual com als diputats i bona part dels alts càrrecs implicats amb la convocatòria del referèndum, se’ls ha aconsellat que si volen agafar-se dies de vacances, no s’allunyin de les respectives delegacions, per tal de poder garantir la presència en poques hores, i que la segona quinzena d’agost siguin tots de nou al seu lloc de treball.

Al mateix temps s’hauran d’encarregar d’explicar als residents a l'exterior com votar. En aquest punt, la instrucció és no crear falses expectatives i actuar amb realisme. Tant, que aquells catalans que no estan registrats a les respectives ambaixades se’ls aconsellarà que preparin el viatge a Barcelona l’1 d’octubre si és que volen votar al referèndum, segons algunes de les fonts consultades. Als que ja estan registrats el Govern es compromet a fer tot el que estigui al seu abast per facilitar que ho puguin fer. El president va deixar clar diumenge, durant l'entrevista a TV3, que les condicions de la votació hauran de ser el més semblants possibles a unes eleccions ordinàries. I, en aquests casos, els expatriats ja han tingut problemes per votar.

El Govern disposa d'onze ambaixades a l'exterior: la UE; Ginebra; Regne Unit i Irlanda; França; Alemanya; Estats Units, Canadà i Mèxic; Àustria; Itàlia; Polònia i Països Bàltics; Països Nòrdics i Portugal.