El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost aquest dimarts a la nota de l'ambaixada dels EUA en què es posiciona sobre el procés sobiranista assegurant que es tracta d’un “assumpte intern espanyol”. Puigdemont s'ha manifestat a través d'una piulada a Twitter, on proposa un "poema visual políticament correcte".

"Un afer intern(acional)" seguia, tot resumint la doble vessant del posicionament dels Estats Units sobre el tema català. Els nord-americans anuncien una posició de no ingerència però, a la vegada, demostren que el procés és un tema present a l'agenda internacional.

En aquest mateix sentit s'havia posicionat prèviament fonts del Govern consultades per El Nacional, que apunten que aquest comunicat respon "a una petició del Govern espanyol", per mirar de contrarestar "l'èxit dels contactes recents amb representants dels EUA per part del president Puigdemont".

El Govern ha assegurat que precisament la publicació d'aquesta nota "demostra que el cas català forma part de l'agenda política i diplomàtica dels Estats i, per tant, no és cap afer intern", sinó que, al contrari, "el cas de Catalunya és un assumpte polític rellevant que mou el govern nord-americà a expressar una posició de no ingerència però que en subratlla la seva existència".