En uns Premis Princesa d’Astúries que han premiat la Unió Europea amb el guardó a la Concòrdia, el Rei s’ha volgut erigir en el defensor de la causa europea. Davant la presència dels líders de les principals institucions comunitàries, Felip VI ha assegurat que Espanya “ha de fer front a un inacceptable intent de secessió”. Des del Teatre Campoamor d'Oviedo, ha advertit que el resoldrà amb l’aplicació de l’estat de dret. Ha reivindicat que Catalunya "és i serà una part essencial de l'Espanya del segle XXI".

Referint-se de forma molt concreta al "desafiament" català, el monarca espanyol ha assegurat que la resposta a l'independentisme es trobarà "per mitjà de les seves legítimes institucions democràtiques, dins la Constitució i atenint-se als valors i principis de la democràcia parlamentària". Ha defensat el projecte espanyol on tothom pot viure "qualsevol que siguin les seves idees o on visquin" en pau, "sense temor a la imposició i l'arbitrarietat".

En aquest sentit, Felip VI ha advertit que "cap projecte no es pot basar en trencar la convivència". Enfront d'aquesta "amenaça" independentista, ha defensat "tres principis europeus fonamentals: la democràcia, el respecte als drets fonamentals i l'estat de dret". Ha equiparat els "ideals" que configuren l'Estat espanyol amb els que van inspirar en el seu moment la Unió Europea.

Malgrat tots els desafiaments que enfronta la Unió Europea, el monarca ha instat a "no fer un pas enrere davant del sectarisme, l'arbitrarietat i l'horror". Ha reivindicat el qüestionat projecte comunitari per ser "un exemple de progrés i benestar en temps d'incertesa". Aquests desafiaments, ha afegit Felipe VI, "no poden alterar la nostra adhesió i el nostre compromís".

El rei espanyol ha volgut agrair d'una forma especial la presència dels dirigents europeus que s'han desplaçat fins a Oviedo. Concretament hi han assistit el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk. "La seva presència aquí simbolitza el compromís, suport i solidaritat de les institucions europees amb Espanya, amb el nostre sistema constitucional i amb el nostre estat social i de dret", s'ha felicitat.