Més pals a les rodes pel referèndum. La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert diligències d'investigació per desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics en relació amb els "preparatius" del Govern per a l'organització d'un referèndum sobre la independència de Catalunya.

En un comunicat, la Fiscalia ha anunciat l'obertura de diligències d'investigació arran de les informacions aparegudes en diversos mitjans de comunicació en relació amb els preparatius per a l'organització d'aquest referèndum, "en frontal infracció de les decisions adoptades pel Tribunal Constitucional".

El ministeri públic posa com a mostra del que podrien ser aquests preparatius la publicitat institucional inserida ahir en el diari La Vanguardia, en el qual hi havia un anunci sobre el "Registre de catalans i catalanes residents i l'exterior", i que segons alguns partits, com el PSC, incitava a participar en el referèndum.

L'anunci forma part d'una campanya institucional en mitjans de comunicació llançada per la Generalitat per promoure la inscripció en el registre de catalans residents a l'exterior, amb el lema: "Tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? Ja s'han inscrit en el registre de residents a l'exterior?", al costat d'una fotografia d'una tauleta electrònica en la qual apareix el mapa català i la pregunta "Sí o no?", en lletra negreta.

Davant d'aquesta situació, la Fiscalia detalla que avui ha obert diligències d'investigació per si es desprenen indicis de la comissió de delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics en relació amb els preparatius del referèndum independentista.

Amb els pressupostos aprovats

La decisió de la Fiscalia arriba dos dies després que el parlament català aprovés dimecres passat, 22 de març, amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, el projecte de pressupostos del Govern per al 2017, que inclouen una disposició que preveu un referèndum sobiranista, malgrat les advertències jurídiques dels lletrats de la cambra catalana.

En un dels debats més aspres de la legislatura catalana, els dos grups van fer valer la seva majoria per aprovar els pressupostos, amb 64 vots a favor -els 62 de JxSí i dos prestats per la CUP-, 62 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es pot i el PPC- i set abstencions de la CUP.

Abans de procedir a les votacions de les esmenes encara pendents i del projecte final, els grups parlamentaris es van embrancar en una agra discussió, en la qual l'oposició va exigir sense èxit reunir d'urgència la Mesa del Parlament, després que fos llegida davant el ple una nota dels lletrats de la cambra en la qual alertaven que l'aprovació de la disposició addicional dels pressupostos referida al referèndum suposaria "ignorar" l'advertència del Tribunal Constitucional (TC).

Concurs pel material electoral

Després de l'aprovació dels pressupostos, el Govern català va treure ahir a concurs un contracte públic per triar l'empresa que proporcionaria les paperetes i els sobres davant la possible celebració d'eleccions autonòmiques a Catalunya en un període de quatre anys. En concret, el concurs es refereix a la compra de sobres, paperetes, un manual d'instruccions per als membres de les taules i impresos electorals, tot això amb un pressupost de licitació de 775.714,26 euros.

La licitació arriba en plens preparatius per part del Govern per a la celebració, com a molt tard a principi de tardor, d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, una cita que l'oposició veu inviable i que estima que acabarà transformant-se en unes eleccions anticipades al Parlament abans de finalitzar l'any.