El president espanyol Mariano Rajoy exigeix al president de la Generalitat Carles Puigdemont que renunciï al "xantatge brutal" que suposaria la DUI per a l'Estat com a única via possible per encetar el diàleg, segons han informat fonts de la Moncloa. És la resposta que Rajoy hauria donat al líder de Podemos, Pablo Iglesias, quan aquest li hauria proposat la creació d'una taula de mediadors de "confiança" per resoldre el conflicte. "Això no és negociable, no es pot tractar amb qui planteja un xantatge brutal a l'Estat", diuen les fonts.

Aquesta era la proposta de la formació morada que el dirigent podemista ha fet arribar al president espanyol després de la reunió que han mantingut al matí amb ERC, PDeCAT, el PNB, al Congrés, "la clau és que els dos governs es posin d'acord. En una situació com l'actual, crec que tots hem de fer esforços per obrir vies de diàleg", deia Iglesias en la compareixença pública.

El mateix líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ja ho ha fet saber al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui hauria rebut la proposta molt positivament. "Cal desencallar la tensió", ha insistit Domènech.