L'Audiència Nacional ha citat el president espanyol, Mariano Rajoy, a declarar el 26 de juliol a les 9.30 hores a la sala del judici del cas Gürtel instruït pel jutge José de la Mata a San Fernando de Henares. La notícia ha agafat Rajoy a Portugal, amb motiu d'una reunió amb el president Antonio Costa, i pocs minuts abans d'una compareixença pública davant els mitjans. Així les coses, Rajoy ha intentat esquivar el tema: preguntat sobre què li semblava que hagués de declarar en persona i no "en plasma", aquest ha tancat: "Sempre he dit que estaré per a tot allò que disposin els tribunals".

Així ho ha acordat la Secció Segona de la Sala Penal d’aquest tribunal. Malgrat la petició del PP perquè pogués declarar per videoconferència, els magistrats han decidit que comparegui físicament a la seu. Rajoy serà, doncs, el primer president espanyol que declari físicament a l'Audiència i ho haurà de fer perquè certifiqui si va existir una caixa B al Partit Popular durant la seva etapa de secretari general i com a director a diverses campanyes electorals que s'investiguen en aquesta causa. 

El president del Tribunal, Ángel Hurtado, ha presentat un vot particular contra la decisió dels seus companys adduint que el president espanyol hauria de declarar per videoconferència. Els altres dos magistrats hi han votat a favor.

Tanmateix, però, el tribunal considera que la seguretat del president espanyol està garantida i rebutja tant que declari per videoconferència com l'argument d'un desplegament desmesurat de mitjans econòmics atès que la presència de Rajoy al judici requereix només el seu desplaçament d'uns 18 quilòmetres fins a la seu de l'Audiència.

Prova admissible

La decisió es va adoptar el passat 18 d'abril malgrat la posició contrària tant de la Fiscalia com de l'advocat de l'Estat, l'advocat del PP i diversos lletrats de la defensa. "Per majoria la Sala considera aquesta prova admissible", ha assenyalat el president del tribunal.

La fiscal Concepción Nicolás es va mostrar llavors contrària a la petició de testificar de Rajoy per considerar-la "inútil i innecessària", ja que va assegurar que "res no ha canviat" respecte al mes d'octubre passat, en què es va rebutjar la testificació del president del govern espanyol al començament del judici.

La fiscal també va argumentar que la citació al president espanyol a hores d'ara del judici seria "redundant" perquè els fets que l'acusació particular pretén que es confirmin amb el testimoni del president del govern espanyol, com és l'existència d'una caixa B al PP que podria haver beneficiat algun dels acusats ja ha estat prou acreditada per altres proves o documents. Malgrat totes aquestes declaracions, però, Rajoy haurà de declarar i ho haurà de fer en persona.

Taula entre constitucionalistes 

Rajoy ha estat preguntat també sobre la possibilitat de celebrar una cimera entre constitucionalistes –PP, PSOE i Ciutadans– i coordinar una estratègia pel referèndum, com demanava el nou portaveu socialista, José Luis Ábalos. El president espanyol s'ha tornat que encara no s'ho havia plantejat i era una qüestió "processal" que es podria fer més endavant. Ha insistit, però, que l'important per a la Moncloa era seguir en converses amb les altres dues formacions i que hi hagués "acord sobre la sobirania nacional".