El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat avui en Onda Cero el paper de les forces de seguretat durant el referèndum convocat pel Govern que, segons el seu parer, van fer un "ús limitat de la força": "Jo vaig veure ahir més assetjament de policies que violència de policies", ha apuntat.

El ministre ha manifestat que la Guàrdia Civil i la Policia van fer a Catalunya una feina "extraordinària" durant la jornada de diumenge, quan "no hi va haver cap referèndum" sinó "moments puntuals de votacions". Encara que Catalá creu que "s'hauria d'haver impedit" la votació "il·legal" en tots els centres i punts de votació, afirma que "hi va haver un exercici de prudència" per part de les forces de seguretat de l'Estat que, segons ell, van actuar amb "proporcionalitat".

"Ahir hi va haver una actuació exemplar de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Em sembla que algú ha intentat posar el focus en el contrari", ha declarat en una entrevista en Los Desayunos de TVE, insistint en el "respecte" i la "mesura" amb què van actuar els agents.

Il·legalitat flagrant

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, en declaracions a Cadena Ser, apuntant que si l'Estat de dret no hagués actuat davant d'una "il·legalitat flagrant", s'hagués produït un "abandó d'obligacions". Per al també ministre d'educació, és necessari tornar a "la normalitat institucional". Per aconseguir-ho, ha dit, cal "dialogar" i tornar a "les regles de joc".

En aquest sentit, Catalá ha dit que té una "voluntat absoluta" per trobar solucions al conflicte. Però ha avisat: "Que ningú no imagini que com a conseqüència del conflicte que s'ha generat en els últims temps algú obtindrà avantatges. Això seria pagar un preu per un xantatge", ha remarcat.

El ministre ha insistit que les forces polítiques s'han d'asseure a parlar "com més aviat millor". Sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per frenar l'independentisme, Catalá ha remarcat que és un instrument més que pot ser utilitzat al mateix temps que ha asseverat que el Govern utilitzarà "tota la força de la llei".