La qüestió de confiança ha estat la gota que ha fet vessar el got a Catalunya Sí que es Pot (CSQP). En concret, per qui serà l’encarregat de defensar la posició del grup durant el debat.

La pugna entre el líder de Podem, Albano Dante Fachin, i el d’Iniciativa, Joan Coscubiela, està oberta i, ara per ara, cap dels dos està disposat a cedir.

El que està clar és que, en aquest moment, “no està decidit que sigui l’actual portaveu -Joan Coscubiela- qui defensi la posició dels Comuns”, apunten fonts de la coalició.    

Tocar fons  

Després d’una reunió que ha durat més de tres hores, els diputats han sortit esquivant els periodistes que han estat pendents durant tota la jornada, després que els mitjans de comunicació han publicat que Podem està disposada a trencar la coalició si Iniciativa no s’avé a donar-los més protagonisme en els òrgans de decisió i més visibilitat.

La reunió ha començat després de les 12 amb presència de tots els diputats del grup, però el nombre de persones s'ha anat reduint fins que només han quedat dins del despatx els membres de la direcció parlamentària, Lluís Rabell, Joan Coscubiela, Albano Dante Fachin, Gemma Lienas i Joan Josep Nuet, tot i que aquests dos últims han marxat abans que els altres.

Passades les 17 hores, el líder d’ICV, Joan Coscubiela, sortia de les oficines del Parlament parlant per telèfon i sense aturar-se per respondre les preguntes de la premsa.

Minuts després sortien Jessica Albiach i Albano Dante Fachin. Sense voler donar massa detalls, Fachin ha tret importància als rumors de “crisi” i ha afirmat que, simplement, s’estan valorant totes les qüestions ideològiques i organitzatives que afecten la coalició abans d’un inici de curs parlamentari d’alt voltatge.

Crisi profunda

Malgrat que Fachin i l’entorn de Podem emmarca oficialment el replantejament d’equilibris a la coalició en la “normalitat” d’un grup “plural” on hi ha “debat”, el cert és que els gestos indiquen que hi ha alguna cosa més i que la crisi podria haver tocat el moll de l’os.

Fachin ha matisat que encara tenen set dies per decidir qui defensarà la posició del grup durant la qüestió de confiança i quin serà el posicionament en el debat de política general i pressupostos.

És evident que el líder de Podem aspira a ser el nou portaveu, una opció que no entra en els plans de Coscubiela i el seu entorn.

A banda d’aquest últim xoc, Iniciativa tampoc va veure amb bons ulls que Fachin seguís la línia de Colau i assistís als actes de la Diada i ha encaixat encara pitjor les crítiques a Iniciativa per la política sanitària durant el tripartit.  

Per la seva banda, en els darrers mesos, alguns diputats de Podem han evidenciat cert malestar per la imposició de certs posicionaments per part d’Iniciativa a tot el grup.

Ascendència de Podemos

Qui segueix amb interès aquest procés de reorganització és l'equip de Pablo Iglesias. Si Albano Dante Fachin aconsegueix fer-se amb el càrrec de portaveu, la delegació catalana del partit de Pablo Iglesias també guanyaria més pes en la lògica de la política espanyola.