El president Carles Puigdemont creu "impossible" que el Govern central no doni un canvi radical d'actitud a partir de l'1 d'octubre i assegura que no acceptarà una suspensió de les seves atribucions. En una entrevista de La Vanguardia publicada avui, Puigdemont ressalta que "l'1-O el canvia tot".

"Independentment del resultat, és impossible que hi hagi un govern espanyol que no adopti a partir d'aquell dia un canvi d'actitud radical respecte a l'actual", afirma el president, que davant de la pregunta de si encara hi ha temps d'assolir algun acuerdo,ha respost que "si l'Estat espanyol vol acordar en quins termes els catalans poden venir a votar".

"Si Rajoy em truca hi aniria, però siguem realistes, això no passarà. L'Estat espanyol està arribant tard a tot", afegeix, i assenyala que aquell dia "hi haurà urnes, més de 6.000" i que tot estarà preparat una vegada el Govern aprovi el decret de convocatòria.

"Qualsevol cosa que vulguin fer és inútil perquè la gent vol votar", ha assenyalat davant de la possibilitat que sigui impedit el procés. "No em treu el son cap dels escenaris, però no veig què pot resoldre aquest tipus d'intervenció", subratlla en ser preguntat sobre la possibilitat que el Govern central apliqui l'article 155 de la Constitució.

Suspensió d'atribucions

Puigdemont assegura al diari citat que no acceptarà de cap manera una suspensió de les seves atribucions ja que "les circumstàncies en les quals un deixa de ser president de la Generalitat les regula l'Estatut, així que ens hauríem de plantar davant d'una suspensió d'aquest tipus".

Puigdemont rebutja, també que una participació per sota del 50 % en l'hipotètic referèndum invalidaria la consulta, diu que si hi ha poques urnes o acaba votant només el 20 % "haurem de fer una reflexió", i dóna per fet que hi haurà mobilitzacions en cas que no es donin les condicions per votar l'1-O.

"És un procés que no és només de la política i de les institucions. Neix al carrer i continua viu al carrer, així que a ningú no li ha de sorprendre que pugui continuar tenint expressions al carrer," assenyala.

"I després del dia 2?", pregunta l'entrevistador, a la qual cosa Puigdemont respon: "Com que tot canvia, si surt el sí sabrem que estem en una fase de procés constituent, i si surt el no convocaré eleccions".