El president, Carles Puigdemont, ha explicat en una conversa amb periodistes als passadissos del Parlament que està preparant una "reorganització i concentració de funcions" dins del Govern amb la mirada posada a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

Puigdemont ha volgut sortir al pas de les informacions sobre canvis —i divisions— a l'Executiu i ha assegurat que fa temps que es prepara la introducció d'aquesta reorganització de caràcter tècnic que, segons ha dit, es podria concretar aquest mes de juliol.

En qualsevol cas, el president ha assegurat que no es tracta d'un canvi de consellers sinó de repartiment de funcions i ha rebutjat que aquest reajustament signifiqui fer ara al vicepresident, Oriol Junqueras, coordinador del referèndum, atès que aquesta responsabilitat ja se li va atribuir el passat mes de setembre durant el debat de la qüestió de confiança.

Els departaments que es podrien veure afectats per aquesta reorganització de funcions que es desplaçarien a la vicepresidència són Governació, que encapçala Meritxell Borràs, i que en aquest moment té les responsabilitats relatives als processos electorals i el departament de Participació, que encapçala Raül Romeva.

Puigdemont ha tret ferro a aquests moviments que ha atribuït al tram final de la preparació del referèndum i a la necessitat d'adaptar el funcionament del gabinet a aquest objectiu de legislatura.

Aquest matí, davant del ple, el president ja havia deixat oberta la porta a fer canvis al gabinet i havia assegurat que no té intenció de renunciar a les seves competències en aquest sentit. "Aquesta responsabilitat quan toqui, si toca, l'exerciré amb tota la responsabilitat i conseqüències", ha assegurat el president.

Amb tot, Puigdemont ha insistit en aquest tema en una breu —i poc habitual— conversa amb la premsa abans de començar el ple de la tarda. El president ha explicat que ja havia parlat amb tots els consellers per conèixer el seu parer i compromís amb el darrer tram cap al referèndum.