El president Carles Puigdemont ha advertit avui a l'Hospitalet de Llobregat que Catalunya no oblidarà mai el que està passant aquests dies amb l'ofensiva de l'Estat per reprimir el referèndum. "No oblidarem ni l'agressió tan severa del PP, ni els silencis còmplices que ho han fet possible", ha advertit. 

La campanya del PDeCAT penetrava avui en un territori complicat per als arguments del referèndum, i això no obstant, la sala del Casino del Centre on s'ha organitzat la intervenció del president estava plena de gom a gom i algunes persones han hagut de quedar-se al carrer. 

"Això que ha passat aquests dies no ho oblidarem mai", ha advertit el president, mentre al carrer se sentien crits d'"independència" i "votarem". "Ni oblidarem els silencis còmplices, ni la col·laboració necessària perquè el Govern del PP hagi pogut perpetrar aquesta agressió tan severa. No oblidarem mai la prohibició d'idees, d'opinions, d'actes polítics, cap de les retallades que han fet en la vida de les persones...", ha advertit.

El president ha assegurat que s'han vist coses "que no es veien des de l'època de Franco", "coses que les generacions més joves ja no accepten amb aquella resignació espantada amb què el franquisme pretenia que acceptèssim la seva realitat".

I ha advertit que "a aquest país hi ha coses que no ens les deixarem fer mai més". "Hi ha coses que ens uneixen per damunt de tot, que són la llibertat i la democràcia i no ens ho deixarem grapejar per una formació política que encarna les pitjors pràctiques de la UE", ha assenyalat.

Nova majoria

El president, que ha insistit que "el referèndum ja no el pararà ningú", ha diagnosticat que l'ofensiva de l'Estat ha articulat "aquests darrers dies una nova majoria". Ha evocat les concentracions, les cassolades, però també els actes "íntims" dels que han arribat a la conclusió que la seva forma de sortir a defensar la democràcia és anar a votar. "Ens hem sentit empesos tots plegats a sortir a haver de defensar la democràcia, perquè la vèiem amenaçada, en perill", ha explicat. 

"Tot això ho hem fet de manera cívica, pacífica, amb un punt d'ironia i imaginació festiva, gestos que acaben desmuntant aquells que volen veure a Catalunya una mena de batalla i s'han trobat gent que regala clavells", ha explicat.

"Ens sentim forts, no perquè tinguem un exèrcit al darrere o vaixells, ens sentim forts perquè tenim la raó democràtica de la nostra part i volem decidir, encara que el que decidim no agradi a Madrid", ha reblat Puigdemont. També ha acusat les forces contràries al referèndum d'amagar-se de la gent i de no ser capaces de donar un sol argument convincent que permeti decidir si és millor la independència o continuar com fins ara. "S'avergonyeixen", ha reblat.

Moments indignants

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, que ha intervingut abans que el president, ha denunciat, en referència a l'operació policial contra el referèndum, que la darrera setmana s'han viscut "moments indignants" que han fet que la gent reaccionés. "Això no va d'independència o no independència, va de drets. És un compromís amb la democràcia i la llibertat de la gent", ha advertit.

"El poble de Catalunya, de força en té. Voluntat també, i l'amor propi ens l'han volgut trepitjar, però com que aquest país té dignitat, avançarem", ha reblat.

Qui són per decidir que no obrim les escoles?

L'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, que ha intervingut prèviament s'ha referit a l'ordre de fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, de precintar els col·legis electorals per preguntar-se: "Qui són ells per decidir el que es pot fer o no a les escoles? No ho poden fer, és il·legal! No es poden precintar les escoles sense demanar-ho als alcaldes i les alcaldesses", ha advertit.