El president, Carles Puigdemont, ha aprofitat el ple del Parlament per abordar amb els grups de l'oposició la data de la qüestió de confiança que va anunciar per a després de l'estiu. Ahir mateix es va reunir al seu despatx a la cambra del parc de la Ciutadella amb el líder del PSC, Miquel Iceta, i amb el popular Xavier García Albiol.

Puigdemont ha volgut fer notar als grups fins a quin punt es pot complicar el calendari arran d'aquesta iniciativa parlamentària que, segons quan es convoqui, podria acabar provocant una campanya electoral en plenes festes de Nadal.

Habitualment, el període de sessions s'obre després de la Diada de l'11 de Setembre amb el debat d'orientació política general. Aquest any, però, davant l'anunci del president, s'haurà d'obrir amb la qüestió de confiança.

Aquesta figura parlamentària es regeix amb el mateix mecanisme que una votació d'investidura. És a dir, que si Puigdemont no aconsegueix els vots necessaris es posarà en marxa el rellotge per a una convocatòria electoral i dos mesos després de la votació es dissoldrà el Parlament i s'hauran de convocar a urnes. 

Per aquesta raó, el president ha advertit als grups que en cas que es fes aquest primer ple, com és habitual després de l'11 de Setembre, i no superés la votació -n'hi ha prou amb majoria simple- els catalans viurien una nova campanya electoral mentre mengen els torrons i fan les compres nadalenques. 

En previsió que no passi això, el Govern proposa endarrerir el començament del període de sessions fins als volts de la Mercè. D'aquesta manera, en cas que perdés la votació, la campanya no començaria fins passat Reis.

Els grups amb què ha abordat aquest tema han entès el raonament del president, per la qual cosa tot apunta que no hi haurà problema per retardar el calendari i l'obertura del curs polític.

El Parlament ha analitzat igualment si després de la qüestió de confiança caldrà organitzar el debat sobre orientació política general. La qüestió de confiança segueix el mateix esquema que un debat d'investidura, la qual cosa l'obligarà a presentar el programa de Govern. Per aquesta raó s'havia plantejat la possibilitat d'obviar després el debat d'orientació política, però tot apunta que s'hauran de celebrar igualment els dos debats, un rere l'altre.