El president Carles Puigdemont assegura en una entrevista al diari belga Le Soir que "una altra solució que no sigui la independència sempre ha estat possible. Jo, que he estat independentista tota la vida He treballat trenta anys per a aconseguir un altre encaix de Catalunya dins Espanya! Hi hem treballat molt però l'arribada al poder d'Aznar va aturar aquest procès".

Els mèdia espanyols i alguns catalans han informat d'aquesta entrevista només pel titular ("Una solució diferent a la independència és possible"), que abreuja aquella resposta, interpretant-la com una marxa enrere de Puigdemont.

Per exemple, el programa Al Rojo Vivo, de La Sexta, ho ha explicat repetidament en aquesta línia, com si Puigdemont hagués reculat. Però de tota la resta de l'entrevista se'n dedueix el contrari. Le Soir és un digital de pagament i només oferia en obert el titular i dos paràgrafs de l'entrevista, de manera que és probable que no se l'han llegit sencera i hagin tirat pel dret.

Quan se li pregunta "independència o mort?", el president respon "mai", perquè sempre ha estat a favor d'un acord. Recorda que "tot això va començar l'any 2010 amb les retallades a l'Estatut d'autonomia que havia estat aprovat pels parlaments català i espanyol".

Finalment insisteix que quan va començar el procés només hi havia 14 diputats independentistes de 135, i ara en són 72; "el responsable d'aquesta remuntada independentista és el Partit Popular".