El president Carles Puigdemont ha assegurat en el missatge institucional de la Diada, que el Govern "ja ho té tot a punt" per al referèndum de l'1 d'Octubre, i que aquest tindrà al seu entendre plena legalitat i "totes les garanties".

Puigdemont ha deixat clar que el Govern no farà cas de les prohibicions del Tribunal Constitucional i la Fiscalia, perquè considera per sobre la decisió sobirana del Parlament. "És un referèndum legal, d'acord amb les lleis que ha aprovat el Parlament, seu de la sobirania popular. Només el Parlament de Catalunya pot inhabilitar el Govern que jo presideixo. No hi ha cap altra instància judicial o política que pugui fer-ho. Nosaltres hauríem volgut que aquest fos un referèndum pactat amb l'Estat, com el que va fer Escòcia pactant amb el govern britànic. Però això no ha estat possible perquè el govern espanyol ha rebutjat totes les peticions de pacte que li hem fet arribar. Ni tan sols n'ha volgut parlar, i tampoc ha posat damunt la taula cap proposta alternativa que permeti una sortida diferent".

Ruben Moreno 01702

El president ha remarcat que els ciutadans podran anar a votar en el referèndum de l'1-O "com han fet sempre, amb plena normalitat", i ha insistit que hi podran participar tant els partidaris del 'sí' com els del 'no'. "Les urnes són per a tothom, pels que volen una Catalunya independent i pels que legítimament volen continuar formant part d'Espanya". En aquest sentit, ha assegurat que les urnes no divideixen, al contrari del que diuen els unionistes contraris al referèndum, sinó que "hi cap tothom". "El que divideix, el que degrada la democràcia, és no deixar votar".

Segons Puigdemont, per aquest motiu el Govern s'ha compromès a tirar endavant l'1-O. "Fem el que havíem dit que faríem. Complim el que havíem promès i això dignifica la política i enforteix la democràcia", ha afegit.

El president ha recordat que, amb aquest escenari sobre la taula, la Diada d'aquest any "no és una Diada qualsevol", i ha demanat celebrar-la de forma activa i "amb el civisme i l'alegria que ens caracteritza". Puigdemont ha començat el missatge institucional, amb un record a les víctimes dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, i ha apuntat que Catalunya va saber-hi donar resposta.