Les promeses del cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, sobre inversió en infraestructures, només desperten escepticisme en el Govern català. Fins al punt que el president, Carles Puigdemont, ha reclamant a Rajoy, una clàusula d’antiincompliment de les seves promeses, si vol fer-les creïbles.

“D’anuncis se n’han fet molts i tots els anuncis s’han incomplert. L’única cosa que faria aquest anunci diferent és que tingués una clàusula que permetés comprovar que es compleix en temps i forma”, ha advertit.

El president, que es troba a Washington en viatge oficial, ha fet aquestes declaracions després d’una entrevista al Washington Post i a les portes de l'Smithsonian Folklife Institute.

Segons Puigdemont, la clàusula hauria de donar garanties perquè “en cas que passi allò que sempre passa, que l’Estat incompleix, hi hagi conseqüències”. “Fins ara, l’Estat no ha assumit mai les conseqüències dels seus incompliments, tot i que alguns figuren a la llei, com la disposició addicional de l’Estatut”, ha retret en referència als 3.800 milions corresponents a la disposició addicional.

El president ha fet repàs de les promeses sobre infraestructures dels ministres José Blanco i Ana Pastor i els repetits incompliments tant de l’executiu socialista com el popular.

Amb tot, ha desvinculat les promeses de Rajoy avui a Barcelona del procés independentista. A parer seu, les reivindicacions de caràcter econòmic ja estan superades, des del moment en què Rajoy va donar un cop de porta a la proposta de pacte fiscal de l’expresident Artur Mas el 2012. “La gent ara demana poder votar”, ha reblat.

Per Puigdemont, el fet que Rajoy fixi en el 2.020 l'horitzó dels 4.200 milions en inversions en infraestructures que ha promès aquest matí a Barcelona obeeix a una estratègia electoral amb la mirada posada a les pròximes eleccions generals.

En acabar les declaracions, Puigdemont ha visitat l’Smithsonian Folklife Institut amb el qual el departament de cultura té previst tancar un acord perquè la cultura catalana participi en la 50 edició del Festival anual que organitza.