L’unionisme ha carregat aquests dies amb força contra la proposta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Vic perquè els nens –o no– de la capital d'Osona rebin els Reis amb els fanalets amb la bandera independentista, que, de fet, ja són tradició a la ciutat. PP i C's han carregat durament contra el sobiranisme. I el mateix president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va acusar l’independentisme català de “politització” de la festivitat.

No obstant això, tant el PP com C's recorren sovint als nens, en plena nit de Reis, o en els preparatius, per dur a terme accions de propaganda política. Les reaccions a les xarxes socials, especialment des de Catalunya, no s'han fet esperar.

C’s de la localitat d'Albolote (Granada) ha repartit globus amb les sigles del partit entre els més petits perquè els exhibeixin durant la cavalcada dels Mags d'aquest dijous.

A banda del partit taronja, el PP també ha engegat diverses iniciatives amb motiu de la cavalcada de Reis, entre les quals hi ha la visita dels Reis d’Orient a la seu del partit a Biscaia i a San Sebastián de los Reyes (Madrid), respectivament.

De reaccions, n'hi ha hagut, però alguns usuaris no ho han considerat gaire "apropiat".

Alguns, fins i tot, van un pas més enllà i acusen els populars d’adoctrinar els nens.

També el PP de Jaén participarà de ple en la cavalcada d'aquesta capital andalusa i, per descomptat, repartirà caramels als infants -i a tothom que en vulgui-. 

A la localitat sevillana de Burguillos, el PP ha repartit bosses per recollir caramels amb el logotip del partit.

Nens, Exèrcit i Corona

La presència de menors d'edat en actes considerats poc apropiats és habitual en àmbits de l'Exèrcit espanyol, com ara alguns actes de la Legió, i, fins i tot, la Corona. 

És habitual veure, en presència de la reina d’Espanya, Letizia Ortiz, nens portadors de banderes espanyoles.