Després de setmanes i mesos d'ambigüitat, i de mostrar divisió dins del partit en relació al suport -o no- al referèndum, ara les bases de Podem han decidit participar-hi amb un 63% dels vots. Així ho ha anunciat avui el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, en declaracions a El Món a RAC1 i Els Matins de Catalunya Ràdio, on també ha explicat que un 62% de les seves bases no creu en la unilateralitat de la votació.

Fachin ha volgut deixar clar que "no és el referèndum que ens agradaria", però ha assegurat que si hi donen suport és precisament perquè les bases no estan d'acord amb les negatives del govern espanyol de no deixar votar els catalans. L'important pels 'podemistes' catalans és "posar en marxa la mobilització" i defensar la democràcia perquè la major part de les bases volen un estat plurinacional i votarien 'no' a la independència de Catalunya.

I no només això. El líder de Podem ha subratllat que per la seva formació, el referèndum seria vinculant "sempre i quan tinguem més informació" sobre el diàleg amb l'Estat espanyol, i ha senyalat que correspon al Govern decidir si la votació es torna a convertir en un 9-N o no. Sigui com sigui, tindran el seu suport. Tanmateix, però, en un comunicat asseguren que entenen el referèndum com "una mobilització política legitima però sense reconèixer els resultats com a vinculants".

Vinculant i vinculats

La prioritat de Podem és "sentir-se vinculats amb una societat que es mobilitza massivament per reivindicar el dret a decidir" i, a partir d'aquí, ha recordat, només quedarà veure com reaccionaran els de Mariano Rajoy, mentre Catalunya té clar que "les urnes no poden ser delicte", així com que el poble "no vol obeir". Justament per això, donaran suport a un referèndum que, com el JxSí i la CUP, tenen clar que serà vinculant.

ERC ja va tornar a fer una crida dilluns als 'comuns' perquè es sumessin al referèndum, després que el secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, anés a declarar dilluns al TSJC per haver admès a tràmit les preguntes sobre el procés que havien d'anar al ple. Ho va fer sota l'argument que "s’està posant de manifest especialment els darrers dies és que la democràcia està en perill i que ha arribat un moment en què ni hi ha espai pels dubtes".

'No' a una Catalunya independent

En referència a la votació en el referèndum Fachin ha assegurat que, a títol personal, votarà 'no' ja que el seu partit no contempla la idea d'una Catalunya independent, sinó autodeterminada i, segons entenen, això passa per construir un Estat plurinacional.

Des de Podem consideren que els resultats d'un referèndum com el que planteja el Govern seran "dificilment efectius" i per això Fachin ha reiterat la mobilització com un element imprescindible que servirà per exemplificar que els membres del Govern del PP són "inútils per governar i donar una resposta a la situació a Catalunya".

Èxit de participació

Més clars que mai, i "sense por" a ser-ho, els de Fachin han considerat un èxit la convocatòria a les bases per decidir si participaven o no en el referèndum.

Prop de 1.000 persones de 96 cercles diferents han participat en la primera fase  de debat que marca una posició inicial del partit davant l’escenari a Catalunya.