El PP i la delegació del govern espanyol a Catalunya crearan una comissió de treball conjunta en què tractaran les qüestions relacionades amb la presència de l’Executiu espanyol en territori català. És un dels anuncis que ha fet el coordinador del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, aquest dilluns després d’aclarir que “el nou escenari obre possibilitats molt interessants”.

La posada en marxa del nou govern de Mariano Rajoy ha donat impuls al PP català que ara veu la possibilitat de guanyar la pugna pel lideratge de l’unionisme a Catalunya a Ciutadans. Això sí, amb la força de la maquinària d’Estat al darrere.

Prova d’això és l’escenografia que el PP ha preparat. Sabem que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat un despatx a la seu de la Delegació del carrer Mallorca. A més, ha transcendit que, la idea és que Sáenz de Santamaría vingui a Catalunya dues o tres vegades al mes. El palau el guardarà el nou delegat, Enric Millo, de qui tothom ja en coneix les habilitats per ballar a diferent ritme.

Aquest dilluns, Albiol ha insistit que la relació amb Millo és constant –“parlem una o dues vegades al dia”– i ha fet un segon anunci: “Farem trobades setmanals per coordinar l’acció del PP amb la Delegació del govern espanyol”.

L’exercici de simbiosi entre el PP i el govern espanyol, a través de la delegació espanyola, serà l’instrument d’Albiol per il·lustrar que l’únic interlocutor vàlid davant el govern espanyol és ell i el PP català; en definitiva, les corretges de transmissió naturals del carrer Génova.

Pugna unionista

Albiol intenta arraconar així Ciutadans mentre que els taronges argumenten que el pacte d’investidura amb el PP a les Corts i els 25 diputats al Parlament –davant els 10 del PPC– els legitimen per ser la veu dels no independentistes a Catalunya.

Aquest dilluns Albiol ha esclatat contra la presidenta del grup parlamentari dels taronges, Inés Arrimadas, a qui ha acusat de rebentar una reunió PP-C’s-PSC.

En una entrevista a TV3, Arrimadas ha proposat reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, si el president català no assisteix a la cimera de presidents autonòmics pel finançament. Hores més tard, Albiol ha acusat la líder de C’s d’haver-li robat la idea i ha assegurat que va ser ell qui va trucar per telèfon Arrimadas i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per proposar-los la trobada amb el govern espanyol.

Albiol ha titllat Arrimadas de deslleial i temerària i ha assegurat que costarà molt recuperar la confiança amb la líder de C’s després d’aquesta indiscreció.

Més enllà del xoc puntual, tant el PP com C’s han intensificat l’intercanvi de retrets en les darreres setmanes. Es disputen quin dels dos partits portaria la veu cantant en un possible bloc unionista pre o postelectoral.