Què és l’operació Catalunya? Qui la va impulsar? Existeix la policia política? Són algunes de les preguntes que el 30 minuts de TV3 d'ahir a la nit va intentar respondre. 

L’11 de Setembre del 2012 un milió i mig de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona a favor del dret a decidir. La cúpula de la Policial Nacional va activar una operació secreta al marge de processos judicials i de bona part de la mateixa estructura de la policia.

El programa entrevista periodistes d’investigació, advocats, jutges, diputats i representants de la policia per entendre l’origen i l’abast de l’operació. L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, i el subdirector d’El Mundo, Esteban Urreiztieta, afronten el cas del compte corrent suís fals, que marca decisivament la carrera del polític convergent.

Tots els periodistes que han participat al reportatge coincideixen en que l'operació Catalunya és més pròpia d'una autocràcia que d'una democràcia i que es tracta de policies sense control judicial que en lloc de perseguir un delicte persegueixen una ideologia. En canvi, Urreiztieta ho atribueix a "una operació per, simplement, investigar la corrupció a Catalunya".

El compte de Trias i el cas Palau

L'ex-alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també participa al reportatge com a testimoni d'aquesta persecució. Ho titlla de "vergonyós" ja que se li va atribuir un compte a l'estranger, informació que es va demostrar que era falsa i inventada, encara no se sap per qui.

També hi va haver cabuda per parlar del Cas Palau i una suposada relació amb Convergència; una informació que va sorgir en plena campanya electoral arrel d'un esborrany d'informe de la UDEF. El portaveu de Jutges Per la Democràcia assegura que aquell informe era fals perquè presentava irregularitats: "d'entrada a un jutge no se li presenta un esborrany, i menys sense signar". Al cap de pocs dies, des de la UDEF es va negar la redacció d'aquest informe

El 30 minuts ha recollit testimonis i informació sobre aquesta operació policial carregada d'evidències que apunten a l'Estat espanyol com a principal ideòleg. Un dels periodistes entrevistats defineix l'operació dient: "Així és la política de Rajoy: criminalitzar el sobiranisme i filtrar informació falsa".