El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un conjunt de mesures fiscals entre les quals hi ha l'aplicació d'un gravamen o taxa a les begudes refrescants carbonatades que, a la pràctica, anul·larà el dissenyat pel Govern de la Generalitat en els pressupostos per al 2017, i mitjançant el qual el departament d'Economia, que dirigeix el vicepresident Oriol Junqueras, tenia previst recaptar uns 31 milions d'euros (i 41 milions el 2018).

Ja que els pressupostos catalans tardaran encara setmanes a ser aprovats definitivament, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro podrà neutralitzar l'impost català amb una norma estatal, en una reedició de la maniobra que ja va realitzar en el 2012 amb l'impost sobre els dipòsits bancaris pactat per CiU i ERC després de les eleccions al Parlament d'aquell any. La previsió d'ingressos de la Generalitat per aquest impost que finalment no va poder aplicar era de 600 milions d'euros anuals.

Desactivar l'impost

Des del Departament d'Economia s'ha evitat valorar la proposta de Montoro abans que es confirmi. Tampoc el vicepresident, Oriol Junqueras, ha volgut fer declaracions en ser preguntat als passadissos del Parlament.

No obstant, fonts de l'executiu admeten que tot apunta a una repetició del moviment que ja es va fer per neutralitzar els impostos bancaris. "En comptes d'anar al Tribunal Constitucional, ocupen l'espai de l'impost, via decret, per convalidar-lo posteriorment, i el deixen inactiu", lamenten.

Montoro s'ha reunit aquest dimecres amb els portaveus de diversos grups parlamentaris al Congrés per tal d'explicar-los les mesures fiscals que seran aprovades aquest divendres juntament amb el sostre de despesa del 2017 i que seran enviades a Brussel·les. A més del gravamen sobre les begudes refrescants carbonatades, entre aquestes iniciatives hi ha un pla de lluita contra el frau en l'IVA i una reforma de l'Impost sobre Societats així com el retoc de diversos impostos especials.

Recaptació i salut pública

Segons fonts parlamentàries, el ministeri d'Hisenda pretén augmentar la recaptació alhora que preservar la salut pública amb aquests impostos. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar recentment un informe que recomanava gravar amb més taxes les begudes ensucrades per reduir els problemes d'obesitat, la diabetis de tipus 2 i la càries. En el mateix sentit, l'Executiu també pretén canviar l'estructura de l'impost al tabac i pujar el que grava l'alcohol, mentre que finalment no es tocarà l'impost dels carburants.

Montoro s'ha reunit al llarg del matí d'aquest dimecres amb el portaveu de Nova Canàries, Pedro Quevedo, amb la de Coalició Canària, Ana Oramas, i amb la d'ERC, Esther Capella. En aquestes trobades, el titular d'Hisenda també els ha informat sobre la reunió que mantindrà demà amb els consellers d'Economia i Hisenda autonòmics en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i que copresidirà amb la vicepresidenta i titular d'Administracions Públiques, Soraya Sáenz de Santamaría.