El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha contactat aquest matí amb la conselleria d'Interior, que encapçala Jordi Jané, després de setmanes de silenci. El mateix conseller va denunciar dijous passat al Parlament que des del 7 de febrer no aconseguia parlar amb el ministre amb qui volia compartir "informació sensible" des que es van registrar les darreres detencions a Badalona vinculades a gihadisme. Aquell mateix dijous el secretari d'Estat d'Interior es va posar en contacte amb Jané per fer-se ressò de la seva protesta i anunciar-li una trucada del ministre, que no ha arribat fins avui.

Zoido ha demanat aquest matí una reunió amb el conseller el més aviat possible i aquesta ha quedat fixada per demà mateix al ministeri. Casualment el ministre ha trucat abans de comparèixer al Senat on havia de respondre a una pregunta del PDeCAT i on ha aprofitat per anunciar que ja estava agendada la trobada.

En la compareixença de dijous, Jané es va queixar que Zoido no havia respost a les seves trucades ni a les del seu gabinet després de les detencions de Badalona. El conseller fins i tot havia protestat davant el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i aquest va assegurar-li que quedaria arreglat en 24 hores. Però no va ser així.

Amb la trucada d'avui, des de la conselleria es considera que han quedat restablertes les relacions i s'ha normalitzat el contacte amb el ministeri, per la qual cosa confia que la reunió de demà doni resultats.

Junta de Seguretat

Jané es presentarà a Madrid, de nou, amb la reclamació de convocar la Junta de Seguretat, que fa set anys que no es reuneix i que, entre altres temes, té pendent respondre a un deute de garirebé 500 milions amb la Generalitat. Així mateix, tornarà a reivindicar la integració dels Mossos a la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista i al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), en un moment en què l'amenaça terrorista està a nivell 4 sobre 5.

Precisament, el ministre ha explicat aquest matí al Senat que en els propers mesos es reunirà la Junta de Seguretat de Catalunya i el País Basc. Amb tot, ha insistit que l’important no és que coordinin els polítics sinó que estiguin coordinades les forces i cossos de seguretat, com ja s’està fent.

Zoido i Jané es van reunir el passat 16 de novembre. De fet, el ministre ha recordat avui que va ser el primer conseller amb qui es va trobar després de prendre possessió.